AktualnoHrvatska

PROSVJED COMBISA “Tko se mača laća – njemu menadžerska plaća”

Combis

Radnici bivše dubrovačke tvrtke Combis koja je 2010. prodana Hrvatskom telekomu održali su u utorak ispred sjedišta tvrtke štrajk upozorenja i prosvjedni skup zbog odbijanja uprave da pristupi potpisivanju kolektivnog ugovora, odnosno utvrdi cijenu rada za pojedina radna mjesta.

Radnici, njih 30 -ak, također su prosvjedovali jer im poslodavac nije isplatio dar za djecu u visini 400 kuna i očekivanu božićnicu, a u Upravi su isplaćeni bonusi i kupljena nova vozila. Prosječna neto plaća je oko 9000 kuna, a plaće radnika tehničara su oko 3500 kuna, upozoravaju.

Svoje nezadovoljstvo izrazili su glasnim zviždanjem i noseći transparente “Danas radnik – sutra jadnik”,”Tko se mača laća – njemu menadžerska plaća”, “Dosta pohlepe, radnik je iznad profita” i druge.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kazao je kako ih vlast uvjerava na nužnost promjena Zakona o radu, a ovdje vidimo kako to izgleda u praksi. Prosvjedom želimo upozoriti na uskraćivanje prava i protivljenje bahatosti poslodavaca koji se ne ustručavaju pokazati svoju moć isplaćujući si bonuse i kupujući skupa vozila, istaknuo je Sever.

Naglasio je kako dobiti tvrtke ne bi bilo bez radnika kojima se uskraćuju prava. Smatra da se prosvjedu nije odazvao veći broj radnika zbog straha te upozorio da situacija može biti opasna kad radnici shvate da ne mogu više ništa izgubiti. Nemamo straha, ne bojimo se prijetnji i bit će nas sve više, jer je pravda na našoj strani, poručio je Sever.

Predsjednik Hrvatskog sindikata i telekomunikacija (HST) Juko Cikojević zatražio je da radnici Combisa dobiju prava kakva imaju i radnici HT-a u čijem su vlasništvu te najavio daljnje prosvjedne akcije ako Uprava odbije potpisati kolektivni ugovor. Podsjetio je da ni nakon dva kruga mirenja predsjednik pregovaračkog odbora poslodavca nije prihvatio potpisivanje kolektivnog ugovora kojim se prvenstveno jamče postojeća prava radnika.

Situacija u Combisu otkad ga je preuzeo HT-a nikad nije bila lošija, upozorio je predsjednik HST-a u Combisu Mladen Jureša.

S druge strane, iz Uprave su novinarima dostavili informaciju da Combis kontinuirano zapošljava i osigurava visoka materijalna prava djelatnika, a prosječna neto primanja daleko su iznad hrvatskog prosjeka, kao i iznad prosjeka primanja u IT industriji. Prosječna neto primanja u Combisu iznose 9278 kuna što je daleko iznad hrvatskog prosjeka i gotovo 10 posto iznad prosječnih primanja u hrvatskoj IT industriji koja su u istom periodu iznosila 8531 kuna prema Državnom zavodu za statistiku, ističe Uprava Combisa. Smatra da trenutno ne postoji dodatan prostor za povećanje materijalnih prava djelatnika, no spremna je na dijalog sa socijalnim partnerima vezano uz eventualna otvorena pitanja.

Podjetimo, uspješnu tvrtku Combis osnovao je dubrovački poduzetnik Miro Čutura, vlasnik hotela More. Čutura je, 2010. godine svoju informatičku tvrtku prodao Hrvatskom Telekomu, a u trenutku prodaje tvrka je imala 280 zaposlenika i prema poslovnim rezultatima u 2009. godini ostvarila je prihod od 330 milijuna kuna.

Poslovni.hr/dulist.hr

Pročitajte još

KUPAČI PITAJU Kada će se skalice postaviti na Lokrumu?

Dulist

SIMPOZIJ NA KAMPUSU Zdravstvena pismenost važna je odrednica zdravlja

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist