Aktualno

“Prostorno planiranje je ključ zaštite okoliša”

"Prostorno planiranje je ključ zaštite okoliša"

Prema podacima Ministarstva prostornog uređenja i gradnje procjenjuje se da je u Hrvatskoj preko 300 tisuća ilegalno izgrađenih objekata – između ostalog moglo se čuti na otvaranju konferencije u hotelu Lero „Održivi urbani razvoj“. Na otvaranju su govorili Bernard Ivčić, Enes Čerimagić i  Jagoda Munić iz Zelene akcije te Mladen Domazet iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

– S obzirom da je zemlja jedan od ključnih resursa Hrvatske, prostorno planiranje ključni je instrument održivog i pravednog gospodarenja tim resursom. Prema podacima Europske okolišne agencije jedan od glavnih pritisaka na kvalitetu okoliša u Hrvatskoj su intenzivna izgradnja, urbanizacija obalnog pojasa i prenamjene zemljišta – istaknuli su organizatori konferencije koja je prvobitno trebala biti organizirana u Zagrebu, no organizatori su željeli održati konferenciju upravo u Dubrovniku zbog dva goruća problema.

– To su projekti koji se uporno guraju od strane političkih elita kao što su izgradnja golfa na Srđu i hidroelektrana Ombla, a građani sve više gube povjerenje politiku i političare. Nama je jasno da ne možemo uvijek pobijediti, ali naš cilj nije uvijek ni pobijediti. Mi smo na primjer u Zagrebu izgubili bitku oko Cvjetnog trga, ali smo zaustavili 16 drugih sličnih projekata. To je naša pobjeda – izjavila je Jagoda Munić.

– Dodamo li tome činjenicu da su na području zaštite okoliša neka od posljednjih otvorenih pitanja prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji osnaživanje okvira procjena utjecaja na okoliš, prostorno planiranje nameće se kao jedno od ključnih pitanja zaštite okoliša u Hrvatskoj. Stoga je, radi postizanja ciljeva održivog razvoja, potrebno sagledati i razvijati prostorno planiranje – moglo se čuti na konferenciji.

Jutrošnje izlaganje je uvod za tribunu za građane u Kinu Slobodi najavljenu u subotu u 17 sati. Mišljenje o temi „Ekonomski aspekti golf resorta na Srđu“  iznosit će gradonačelnik Andro Vlahušić, Saša Poljanec Borić s Instituta Ivo Pilar, Institut za turizam predstavljat će Ivo Kunst te Jagoda Munić u ime Zelene akcije.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist