Zanimljivosti

Proslava Gospe od zdravlja

Proslava Gospe od zdravlja

Na blagdan Gospe od zdravlja u četvrtak, 21. studenog dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodio je euharistijsko slavlje u kapelici Opće bolnice u Dubrovniku koja na taj blagdan slavi svoju zaštitnicu.

U nazočnosti bolesnika, liječnika, medicinskog i tehničkog osoblja, među kojima su bili i članovi dubrovačkih ogranaka Hrvatskog katoličkog liječničkog društva i Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara, dubrovački biskup se u homiliji osvrnuo i na stanje u hrvatskom zdravstvu koje je izmučeno dugim štrajkom, a sada i prisilnim radom. „Svi smo svjesni teškog stanje u kojemu se nalazimo, ali mišljenja sam da to teško stanje nije svedivo samo na pitanje plaća, nego da je ovdje više riječ o sustavnom obezvrjeđivanju liječničkog rada na štetu onih kojima su liječnici poslani, a to su pacijenti,“ istaknuo je biskup. Rekavši kako je uzrok teškog stanja hrvatskog zdravstva puno dublji od onoga što se na prvi pogled vidi, obratio se posebice članovima katoličkih društava u zdravstvu te ih upozorio da ne sklapaju kompromise kojima se veličanstveni liječnički poziv pretvara u zanimanje, a prestaje biti ono što je uvijek bio „prekrasno zvanje u službi čovjeka i njegovog dobra.“ „Mnogi su tako izdali i svoje liječničko poslanje i svoju liječničku prisegu u kojoj, između ostalog prisežu, da će svoj život staviti u službu humanosti, da će im najveća briga biti zdravlje pacijenta, da će im kolege biti braća, da na vršenju dužnosti prema bolesniku neće utjecati vjera, nacionalnost, rasa, politička ili klasna pripadnosti, ali i da će apsolutno poštovati ljudski život od samog začetka i da ni pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste njegova medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Sjetimo se samo Zakona o abortusu ili Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji i činjenice da su se mnogi liječnici ponijeli i ponašaju drugačije!“ kazao je biskup Uzinić.

Spomenuo je i Otvoreno pismo hrvatskoj javnosti jednog liječnika u kojem on opisuje kroničnu agoniju hrvatskog zdravstva „koju svi odavno primjećujemo, ali o kojoj se šuti, optužujući hrvatsko zdravstvo da sve manje služi građanima, a sve više privatnom kapitalu – on spominje 'nemoralni brak' liječnika s tvornicama lijekova, ortopedskim kućama i privatnim ustanovama – da je otuđeno od pacijenata i od medicinskih djelatnika – on spominje četrdeset do pedeset pacijenata dnevno, rad kao na traci, beskonačne liste čekanja – i sl.“ Rekavši kako za teško stanje hrvatskog zdravstva nije bez odgovornosti države i njezinih struktura, biskup je kao rješenje predložio molitvu za zagovor Gospi od zdravlja „da nas od svega ovoga izliječi“ i primjer iz njezinog života pročitan u evanđelju koji pokazuje kako treba ići prema svima onima „koji su potrebni da bismo im poslužili u ljubavi.“

Govoreći o Marijinom putu biskup Uzinić je okupljenima također poručio: „Koristim ovu priliku da svima koji se u raznoraznim bolestima utječu Gospi od zdravlja za zagovor probudim vjeru da je blažena Djevica Marija krenula na put, ustala i pohitala, da im se pridruži i posluži u njihovoj bolesti, ali i da sve nas koji to možemo… da se i mi njoj u odnosu prema onima koji su bolesni i potrebni na tom putu pridružimo s lijepom riječju, osmjehom, čašom vode, a u toj čaši svatko od nas onim s onim sposobnostima kojima je baš njega obdario Gospodin.“
Na kraju mise bolnički kapelan don Franjo Tomić zahvalio je biskupu, pomoćnom bolničkom kapelanu mons. Mirku Maslaću i župniku župe sv. Mihajla don Željku Kovačeviću na dolasku kao i s. Veselki Grebenar na predvođenju liturgijskog pjevanja te zaposlenicima bolnice na suradnji pri pružanju duhovne pomoći pacijentima.
Biskup Uzinić se također susreo sa sanacijskim upraviteljm bolnice dr. Jerkom Ferrijem te obišao pacijente na odjelu intenzivne njege i na koronarnom odjelu.

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist