Natrag
23.5.2018 01:14

facebook

twitter

google

rss

dulist

Prošetajte pariškim salonima s početka 20. stoljeća!

18.8.2017 @ 18:01 Dulist Kultura
4;4

Podijelite:

Koncert Ansambla Dialogos pod vodstvom Katarine Livljanić uz pijanista Danijela Detonija, u sklopu glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara, povest će festivalsku publiku u glazbenu šetnju kroz pariške salone s početka 20. stoljeća, ususret pjesnicima, glazbenicima, glumcima i ekscentricima inspiriranima srednjim vijekom, u ponedjeljak, 21. kolovoza, s početkom u 21:30 sati.

Pjevačica i muzikologinja Katarina Livljanić, međunarodna je stručnjakinja za izvedbu gregorijanskoga korala i liturgijske glazbe ranoga srednjovjekovlja, a s ansamblom Dialogos kojega je osnovala 1996., izvodi srednjovjekovni repertoar i vlastite originalne glazbeno-scenske projekte temeljene na srednjovjekovnim izvorima. Ansambl je nastupao u velikom broju europskih zemalja (među ostalima u Cité de la musique u Parizu, BOZAR u Bruxellesu, Edinburgh International Festival, WDR sezoni u Kölnu, Festivalima u Utrechtu i Antwerpenu, gdje je 2012. godine Katarina Livljanić bila i gostujući umjetnički savjetnik ), u SAD-u (Boston Early Music Festival, Lincoln Center te Metropolitan Museum u New Yorku), Kanadi, Sjevernoj Africi i Latinskoj Americi, uključujući brojne radijske i TV produkcije. Ansambl Dialogos podržava francusko Ministarstvo kulture i komunikacija, a ovaj program koji će u ponedjeljak biti predstavljen u Dvoru premijerno je izveden 2008. godine na Festivalu d’Ambronay.

Danijel Detoni glazbeno je obrazovanje započeo u Zagrebu u klasi Olge Detiček u Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski, a nastavio u razredima Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa na Glazbenom sveučilištu Liszt Ferenc u Budimpešti te Itamara Golana na Konzervatoriju u Parizu. Svoja je znanja stjecao i u radu s renomiranim umjetnicima kao što su Pnina Salzman, Emanuel Krasovsky, Hamsa al-Wadi, Felix Gottlieb, Pál Éder i Dénes Várjon.

U najavi programa, Katarina Livljanić ističe kako će se ‘uz srednjovjekovne i neo-srednjovjekovne napjeve, na programu naći i djela u kojima deklamacija i fragmenti gregorijanskih melodija ne služe samo revitalizaciji povijesnoga repertoara ili pak estetiziranoj glazbenoj arabeski, nego ponajprije užitku u sakralnim, erotskim i ironičnim scenama gdje je skoro nemoguće razlikovati pjev od govora, glume i igre.’

Ulaznice za koncert dostupne su online na internetskim stranicama Igara te na blagajnama u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) i u Luži kao i ispred ulaza u Knežev dvor, jedan sat prije početka izvedbe. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30 posto za kupnju ulaznica na prodajnim mjestima.

 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana