Natrag
26.4.2019 04:26

facebook

twitter

google

rss

dulist

PROŠAO KRISTIĆEV PRIJEDLOG Ukida se naplata upravne pristojbe

19.4.2017 @ 20:56 Dulist Aktualno

Podijelite:

Službeno je potvrđen Kristićev prijedlog o ukidanju naplate upravne pristojbe, što će prema njegovim riječima ‘donijeti milijune kuna gospodarstvu Dubrovnika’.

Objavu s njegove službene Facebook stranice prenosimo u cijelosti:

‘Prošla je još jedna od mojih inicijativa u Hrvatskom saboru. Od svih dosadašnjih inicijativa, od uklanjanje ove naizgled banalne administrativne barijere gospodarstvenici će imati najviše financijske koristi. Uklanjanje ove barijere donijet će milijune kuna gospodarstvu Dubrovnika i svih gradova u čije luke uplovljavaju brodovi na kružnim putovanjima.

Naime, u razgovoru sa predstavnicima Sindikata pomoraca Hrvatske saznao sam da članovi posada brodova na kružnim putovanjima koji su rezidenti zemalja trećeg svijeta da bi izašli na kopno moraju platiti upravnu pristojbu u iznosu od 130 kuna po osobi. Niti jedna od konkurentskih zemalja u okruženju ne naplaćuje pomorcima izlazak na kopno. Uslijed toga, posade brodova su se solidarizirale i izlazile na kopno u susjednim zemljama i tamo trošila novce.

U okviru rasprave o poreznoj reformi predložio sam ukidanje naplate upravne pristojbe i jučer sam dobio službenu potvrdu da je moj zahtjev odobren i da se izlaz na kopno više neće naplaćivati. Prosječan broj članova posade kruzera je od 1000-1500, a 70 posto njih su rezidenti zemalja trećeg svijeta. Ukupno, u odnosu na broj ticanja u Dubrovniku to je na razini godine najmanje 500 tisuća novih gostiju. Analize o potrošnji govore da takvi gosti troše prosječno 30 Eura na dan.

Dakle, novih 15 milijuna Eura financijskog prometa za dubrovačke gospodarstvenike, a u odnosu na broj ticanja u cijeloj Hrvatskoj procjene govore o cca 40 milijuna Eura. Zahvaljujem Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu financija i Sindikatu pomoraca Hrvatske na suradnji.’

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana