Županija

PRORAČUN ŽUPE DUBROVAČKE 67 I POL MILIJUNA KUNA Nardelli objasnio što s njim namjeravaju napraviti

PRORAČUN ŽUPE DUBROVAČKE 67 I POL MILIJUNA KUNA Nardelli objasnio što s njim namjeravaju napraviti

Općina Župa dubrovačka predstavila je projekt „Proračun Općine Župa dubrovačka“ za 2020. godinu. U njemu je prikazano na koji način Općina Župa dubrovačka prikuplja i investira sredstva. Planirani proračun je u iznosu od 67.460.000,00 kuna te se u njega uvid može steći na Internet stranici www.proracun.hr i na službenoj stranici općine www.zupa-dubrovacka.hr.

– Iz ukupnog proračuna Općine Župa dubrovačka za aktivnosti komunalnog gospodarstva planiran je iznos od 37.495.000,00 kuna. Kroz navedeni iznos osigurana su sredstva za održavanje javnih i zelenih površina na cijelom području Općine. Ove godine najznačajnija sredstva Općine sa sredstvima Grada Dubrovnika izdvajaju se za kapitalni projekt Groblje Dubac u ukupnom iznosu od 21.113.000,00 kuna. Osigurana su sredstva za nastavak rekonstrukcije puta dr. Ante Starčevića, Puta Pera Kojakovića, izgradnju nogostupa uz državnu cestu D8, nastavak rekonstrukcije županijskih cesta u naselju Mandaljena te kroz Postranje, redovno održavanje naših nerazvrstanih cesta i javnih površina, izgradnju vodoopskrbne mreže. Također kroz komunalno gospodarstvo osigurano je 1.500.000,00 kuna za izgradnju kanalizacijskog kolektora za naselje Čibača. Za uređenje pomorskog dobra osigurana je 951.000,00 kuna. Nastavljamo i sa daljnom izradom prostorno planske dokumentacije, kako izmjena prostornog tako i izrade planiranih urbanističkih planova uređenja.

Za zdravstvo i socijalnu skrb izdvajamo 2.058.000,00 kn. Nastavljamo sa osiguravanjem laboratorijskih usluga u sklopu zdravstvene stanice. Osigurana su sredstva za rad svih socijalno, humanitarno, zdravstvenih udruga, udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Socijalni program u iznosu od 1.880.000,00 kuna osigurava pomoć najugroženijim obiteljima s područja naše Općine, nagradu za novorođenu djecu, te sufinanciranje dobro razrađenog sustava javnog prijevoza učenicima, umirovljenicima te korisnicima posebnih kategorija.

Osigurana su sredstva u iznosu od 480.000,00 kuna kako bi i nadalje za potrebe Župe dubrovačke zadržali utvrđeni vozni red autobusnih linija, kao i potpore poljoprivrednicima.
Za redovan rad svih sportskih klubova koji djeluju na području naše Općine putem Zajednice sportova osigurano je 1.050.000,00 kuna, kao i sredstva za održavanje sportskih objekata. Za izgradnju sportskog i dječjeg igrališta na Brašini planira se izdvojiti 1.750.000,00 kn. Po pitanju protupožarne zaštite izgradnje i održavanja protupožarnih putova osigurano je 2.169.000,00 kuna od kojih 1.950.000,00 kuna za redovan rad DVD-a. Po pitanju predškolskog i osnovnog obrazovanja izdvaja se 14.409.000,00 kuna od čega za potrebe radovnog rada jaslica i dječjeg vrtića 13.200.000,00 kuna, čiji rad je sufinanciran sredstvima EU u iznosu od 4.470.000,00 kuna za 2020.

Proračun obuhvaća nastavak financiranja produženog boravka prvim i drugim razredima u osnovnoj školi i projekata izvannastavnih aktivnosti učenika. Osigurana su sredstva za izradu projekta dogradnje na zgradi Osnovne škole Župa dubrovačka i tzv. „tople veze“ sa školskom sportskom dvoranom čime se osigurava nastavak jednosmjenskog rada. Za stipendiranje učenika i studenata osigurano je 550.000.00 kuna što omogućuje dodjelu 80-tak stipendija u više kategorija. Obzirom da Župa dubrovačka sljedeće godine slavi 100 godina turizma u proračunu su osigurana sredstva kako bi se ta obljetnica obilježila sa nizom kulturno zabavnih događanja.

Poštovani stanovnici izdvojili smo dio projekata koje želimo realizirati u 2020. godini. Iz godine u godinu trudimo se dodatno poboljšati kvalitetu života u Župi dubrovačkoj stoga ukoliko imate bilo kakve prijedloge, a za koje smatrate da bi mogli poboljšati i olakšati život u našoj Općini budite ih slobodni uputiti. Vaše prijedloge i komentare možete dostaviti putem e maila, poštom ili osobno na protokol Općine kako bi iste, sukladno mogućnostima uvrstili u program rada – poručio je općinski načelnik Silvio Nardelli.

Pročitajte još

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist