Aktualno

PROPOVIJED KARDINALA PULJIĆA ‘Prava sloboda je opredjeljenje za dobro’

PROPOVIJED KARDINALA PULJIĆA 'Prava sloboda je opredjeljenje za dobro'

Srce odgaja, a ne elektronika i predmeti kojim će se zabaviti djeca dok roditelji rade – poručio je Vinko kardinal Puljić, vrhbosanki nadbiskup tijekom propovijedi na pontifikalnom euharsistijskom slavlju uz blagdan dubrovačkog Parca.

Naime, kardinal Puljić svoju je propovijed temeljio na dva jubiljea koja Dubrovnik ove godine slavi – 1700. obljetnicu mučeništva dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha te 600. obljetnicu od ukidanja ropstva u Dubrovačkoj Republici.

– Nije slučajno papa Franjo upozorio kako je ravnodušnost opasnost za izgradnju mira. Ravnodušnost možemo nazvati novim bezboštvom. Čovjek koji nema vrijednosti za koje i po kojima živi, isprazno i beznadno živi. Najveća vrijednost je vjera u Boga, koja izgrađuje uvjerenje iz kojeg i po kojem se živi. Samo tako možemo ozdravljati ovo bolesno ozračje i sumornu javnost. Dubovnik i Dubrovčani časte Svetog Vlaha, koji je položio život u vjeri i za vjeru. To znači da je u vašu povijest utkana ta stvarnost da se ima za što živjeti, žrtvovati i umirati. Ovo slavlje u svakom osobno treba jačati ono uvjerenje koje se živi, svjedoči i po kojem se žrtvuje za prave vrijednosti. Danas smo svjedoci kako se sve želi upotrijebiti. Tako se i Boga upotrebljava za osobne ciljeve, svece se upotrebljava za osobne interese. Uvreda je to onome što slavi i što vjerom nazivamo. Tako smo zbunjeni kad vidimo da netko u ime Boga zlo čini i zločin čini. Strašna je to blasfemija. Dok to osuđujemo ne smijemo i sami upasti u tu pogrešku – šporučio je kardinal Puljić.

Potom se osvrnuo na 600. obljetnicu zakona o zabrani trgovine robljem u Dubrovačkoj Republici. Nazvao je to hrabrim pothvatom dubrovačkih parlamentaraca, koji su se izrazili da je trgovina robljem sramota opaka, nečovječna i protiv svake ljudskosti.

– U ovom vremenu ovo je postalo opet aktualno. Nametnuo se u javnosti kriterij zarade i potrošnje. Da bi čovjek postigao što više i imao što više za trošiti, nisu mu ograde dostojanstvo čovjeka ili njegova prava i moralne vrijednosti. Zato imamo ponovno trgovinu ljudima, o čemu se ne govori previše, počevši od zloupotrebe trgovine žena, trgovine djece, zločinačke trgovine ljudskim organima… Trebamo spomenuti i nove ovisnosti i moderno robovanje čovjeka. Umjesto da mu stvari postanu sredstvo i služe mu da se ostvari kao čovjek, on postaje moderni rob ili ovisnik o tim stvarima, alkoholu, drogi, tehnici, elektronici, kocki. Ta ovisnost često vodi u kriminal, nasilništvo, pljačke i unosi nesigurnost u društvo. Možda smo spremni optužiti društvo, ali zaboravljamo da se trn oštri iz malena – istaknuo je kardinal Vinko Puljić dodavši kako djeca se djeca kad odrastu ne znaju nositi s izazovima života, nego bježe u ova područja ovisnosti.
– Potrebno je djecu odgajati za Boga jer ako ih ne odgojimo za Boga, u starosti Božje stvari ne možemo od njih očekivati o čemu svjedoče brojni zaboravljeni roditelji jer djeca ne drže do Božje zapovijedi. Govorimo o ljudskim pravima, a zakonom ih gazimo jer ubijamo nerođenu djecu, a onda lijemo krokodilske suze kako starimo i tko će starima zaraditi mirovinu – govorio je Puljić dodavši kako je važno da se čovjek vrati onome koji nas stvori, koji nas istinski ljubi, koji nas istinski oslobađa da možemo živjeti svoje dostojanstvo i svoju slobodu.
– Prava sloboda je uvijek opredjeljenje za dobro – zaključio je kardinal citirajući Gundulićevu Himnu slobodi.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist