Hrvatska

Pronašli ste posao u inozemstvu? Država vam pokriva putne i selidbene troškove

Pronašli ste posao u inozemstvu? Država vam pokriva putne i selidbene troškove

Brojni hrvatski građani koji su u posljednjih nekoliko godina u potrazi za boljim životom otišli u inozemstvo nisu znali kako imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć države.

Naravno ako su bili u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ako su sami pronašli posao u inozemstvu. Pravo na novčanu pomoć i naknadu putnih i selidbenih troškova imaju i oni koji posao nalaze u Hrvatskoj ako im je novo radno mjesto udaljeno više od 80 kilometara od mjesta boravišta.

Za Glas Slavonije ova su prava detaljno objasnili iz HZZ-a:
– Propisano je da nezaposlena osoba kojoj Zavod nije u mogućnosti osigurati zaposlenje u mjestu prebivališta, a koja sama ili posredovanjem Zavoda nađe zaposlenje u drugom mjestu, ima pravo na jednokratnu novčanu pomoć te na naknadu putnih i selidbenih troškova za sebe, bračnog druga, odnosno izvanbračnog druga i djecu, od mjesta prebivališta do mjesta zaposlenja. Uvjeti za korištenje prava na jednokratnu novčanu pomoć i na naknadu putnih i selidbenih troškova utvrđeni su Odlukom o jednokratnoj novčanoj pomoći i naknadi putnih i selidbenih troškova.
Ovom odlukom propisano je da pravo na jednokratnu novčanu pomoć ima nezaposlena osoba koja zasnuje radni odnos u drugom mjestu zaposlenja na šest mjeseci ili duže te zbog toga promijeni mjesto prebivališta. Jednokratna novčana pomoć iznosi 1200 kuna.

Propisano je da takva osoba može ostvariti pravo na naknadu putnih troškova za sebe (ako u drugo mjesto zaposlenja seli sama), naknadu putnih troškova za sebe, bračnog, odnosno izvanbračnog druga i djecu (ako u drugo mjesto zaposlenja seli s obitelji) i naknadu dijela selidbenih troškova. Propisano je i da nezaposlena osoba koja zasnuje radni odnos u drugom mjestu zaposlenja, a ne promijeni mjesto prebivališta, ima pravo na naknadu putnog troška samo za sebe. Putni trošak i selidbeni trošak nadoknađuju se samo za jedno putovanje od mjesta dotadašnjeg prebivališta do mjesta zaposlenja. Putni trošak nadoknađuje se u visini stvarnog iznosa troška javnog prijevoza (vlak ili autobus), a najviše do 300 kuna po osobi, dok se selidbeni trošak nadoknađuje u visini 50 posto troškova najjeftinijim prijevoznim sredstvom, a najviše do 1000 kuna – odgovorili su Glasu Slavonije iz HZZ-a.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist