Kultura

Promocija trilogije o slobodnom zidarstvu

Promocija trilogije o slobodnom zidarstvu

Promocija knjige Branka Šömena "Povijest slobodnog zidarstva i mudrost" održat će se u Profilu Mozaik Megastoreu u Zagrebu 13. ožujka s početkom u 13 sati.

Knjiga je zamišljena trilogija (Mudrost, Snaga, Ljepota) koja otkriva razvoj slobodnozidarske misli u Europi i posebno u Hrvatskoj.

Priznati početak slobodnog zidarstva jest 1717., kada je u Londonu utemeljena loža, sastavljena od četiriju londonskih loža. Već je 1742. otvorena loža u Beču, u kojoj je conte Gondola (S. D. Gundulić) neko vrijeme obavljao dužnost starješine lože Tri kanona.

Knjiga nosi posebnu zanimljivost – zapis kako je nastala Velika loža Jugoslavija i kako se od nje odcijepila Velika simbolička loža Libertas sa sjedištem u Zagrebu.

Druga knjiga Snaga posvećena je razdoblju od 1941. do današnjih dana. Treća knjiga Ljepota popis je 1800 mrtvih hrvatskih slobodnih zidara, svojevrstan, jedinstven leksikon Hrvata koji su bili ne samo članovi loža nego i stupovi političkog, gospodarskog i kulturnog života u našim krajevima.
 

O AUTORU:
Branko Šömen (Maribor, 1936.); novinar, književnik, publicist i filmski scenarist. Bio je novinar Mladine, komentator Radija Slovenija, dva je puta zatvaran zbog političke satire (1963.), odgovorni urednik slovenskog filmskog mjesečnika Ekran, više godina profesor filmskog praktikuma na ADU u Zagrebu.
Napisao je 28 knjiga proze i poezije.
Autor je slobodnozidarske čitanke Amenkamen, Zagreb (2001.) i povijesti slovenskog slobodnog zidarstva Molčeče, nevidno bratstvo, Ljubljana (2002.).
Trenutačno živi u Zagrebu.
 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist