Kultura

PROMOCIJA LITERATA OSMOG Dubrovačka riječ sve je češća, sve veća, ali i sve kvalitetnija

PROMOCIJA LITERATA OSMOG Dubrovačka riječ sve je češća, sve veća, ali i sve kvalitetnija

Literat osmi, godišnjak Društva dubrovačkih pisaca objavljen u rujnu ove godine, ponovo donosi niz zanimljivih autora i mnoštvo novih i starih imena i to na oko 300 stranica.

Večeras su ga u Saloči od zrcala predstavili Vinko Rožić i Boris Njavro iz ‘Pisaca’ uz Antu Tonćija Đurkovića i Tajanu Martić iz Kazališne družine Kolarin te Galaktičkog vapaja na gitari uz nekoliko kantautorskih pjesama. Uz to, svoja djela su čitali Barbara Klepić i Stanko Krnjić, a Rožić je pročitao ulomak iz zanimljvog putopisa Sanele Meco.

Novi Literat donosi mnoštvo zanimljivih tema – od godišnjica pa do dubrovačkog ‘ženskog kruga, putopisa, priča, pjesama… Tu je I monštvo sjećanja, ali i mnoštvo zanimljivih suradnji. Više pogledajte ovdje.

Literat otvara nikad objavljena pjesma ‘Dubrovačke kundurice’ znanog dubrovačkog neponovljivog lika Lorenca Perce, koju je napisao 1958., a u arhivi svog oca pronašao je Srećko Jakšić. Upravo su nju izveli Kolarini, a u čemu možete uživati ovdje.

Uvodni dio Literata posvećen je važnim godišnjicama – u tom prilogu su pjesma slikara Antuna Masle svom prijatelju i slikaru Ivu Dulčiću, zatim dio posvećen godišnjici Marina Držića; dva kratka dramska teksta Luka Paljetka i igrokaz Tonka Maroevića, te tekst Davora Mojaša i sjećanje Maje Nodari na obilježavanje godišnjice iz 1967. godine. Dalje Literat nudi uvodni dio novog romana Rade Jarka, zatim priče Vedrana Benića, Valentine Vukman Zelić, Marije Đanović, Petre Jelača, Iva Kara Pešića, Domagoja Vidovića, Fiilipa Šovagovića, Borisa Njavra, Vinka Rožića, prijevode Anamarije Paljetak i Maria Kopića, eseje Hrvoja Ivankovića o Davoru Mojašu povodom nagrade Grada Dubrovnika, Ivana Viđena o župniku Grada don Stanku Lasiću, Maje Nodari o nestanku dubrovačke Remize, Nikole Šubića o neponovljivom Vlahu Obuljenu Slijepom…

Tu je i poezija dubrovačkih pjesnika; Barbara Klepić, Marija Matana Bazdan, Mariela Marković, Sanja Brbora, Vesna Čelebić, Marija Grazio, Ivana Lovrić Jović, Sunčica Šimić, Slavka Jurić, Anita Martinac, Stanko Krnjić, Ljubo Krmek, Vojo Šindolić, Joško Škerlj, Galaktički Vapaj, Nikša Selmani, Joško Sindik, Antonio Bratoš, Perica Vulić Voćanec, tu su i kratki zapisi Điva Bašića, a poseban i zanimljiv prilog ovog Literata svakako su putopisi dubrovačkih arhitekata; Marije Kojaković, već spomenute Sanele Budalica Meco i Boža Benića.

– Presjek kroz Literat vrijedi spomenuti ali Literat vrijedi i pročitati – prelistajte ga. On je takav kakav jest – vi nam dajete priloge, mi ih objavimo i živimo ih kroz Literat, baš kao i kroz časopis ‘Dubrovnik’. Mislim da živi ta dubrovačka riječ koja je sve veća i veća i sve češća i češća – i sve kvalitetnija – naglasio je Njavro na kraju same promocije, najavivši dvije nove promocije – knjige ‘Dan kad je umro prijatelj’ Iva Oreškovića, ali i zanimljivu suradnju s akademikom Paljetkom povodom 450. obljetnice smrti Marina Držića.

U uredništvu Literata osmog su Mariela Marković, Davor Mojaš, Vinko Rožić i Boris Njavro kao izvršni urednik, naslovnicu kao i svih Literata dosad osmislila je Nora Mojaš, a za tehničku i dizajn opremu zadužen je Nedim Meco.

 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist