Kultura

PROMOCIJA KNJIGE ‘TEŠKA VODA’ Maro je uspostavio svoj savez s vječnošću

PROMOCIJA KNJIGE 'TEŠKA VODA' Maro je uspostavio svoj savez s vječnošću

U sklopu programa Mjeseca knjige u petak, 6. studenog, s početkom u 20 sati u Art radionici Lazareti predstavljena je knjiga pjesama ‘Teška voda’ rano preminulog dubrovačkog pjesnika i kipara Mara Šehovića, objavljena još ovog ljeta u izdanju Društva dubrovačkih pisaca.

U predstavljanju ove knjige i sačuvanih pjesama Mara Šehovića sudjelovali su akademici Tonko Marojević i Luko Paljetak, te ispred izdavača Boris Njavro. Stihove će čitati Edi Jertec, a zasvirat će Galaktički vapaj i Alen Redžović, a svi zajedno učinili su ovu večer emotivnom, prisjećajući se zajedno s publikom ovog poznatog dubrovačkog umjetnika.

Nakon izložbe i koncerta, bio je prikazan i trominutni film Zlatka Tomića i Igora Knezovića snimljenog za vrijeme izložbe skulptura Mara Šehovića pod nazivom ”Pazi lomljivo” u udruzi mladih Orlando 2011. Skulpture su nastale u razdoblju kada je Maro imao tek 16 godina.

Akademik Tonko Maroević svjedok je Marova umjetničkog stvaralaštva još od prvih dana, te mu je posvetio nekolik oriječi na promociji i kao kiparu, govoreći o njegovom ‘upisivanju značenja’, gdje Maro ‘između svjetla i sjene stvara ravnodušni svijet oblika, koji nas uvlači usebe, na neki način usisava’.
– Njegova žestina i energija koju je uložio sada na neki način emanira. Dakle, energija jednom u to upisana na neki način prokušava proživjeti. Koliko god je riječ o mladom prekinutom životu, on se proveo kroz skulpture i stihove o kojima ćemo govorili – kazao je među ostalim Maroević, dok se Njavro prisjetio kako je Šehović svoje stigove zapisivao.

-Na papiriće, mobitel, te kako je cijela priča na kraju došla do objave ‘Teške vode’. Naime, iza Mara su ostale su njegove neobjavljene pjesme, koje je stalno zapisivao u svoje mobitele, pronađene i sačuvane zahvaljujući njegovoj majci Jani i sestri Deši, koje su sada objavljene u njegovoj drugoj zbirci pjesama „Teška voda“, novom izdanju Društva dubrovačkih pisaca, objavljenoj njemu u spomen – kazao je Njavro.

Maroević je također o Maru zapisao zapisao ‘Lirski dnevnik Mara Šehovića svjedoči ‘bolnu prenapregnutost, nemirenje sa svijetom i otpor prema nezadovoljavajućoj zbilji, uz želju za iskazati svoj egzistencijalni nespokoj i svoj aktivni odmak od uobičajenih normi i zahtijeva’.

Upravo je akademik Paljetak dao ime ‘Teška voda’ ovoj knjizi, za što je kazao kako je osjećao da je to ‘njegova dužnost’ prema Maru.

– Već u prvoj zbirci poezije ‘Osiromašeni uran’ objavljenoj za života, Maro Šehović uz pomoć poetskoga zmaja uspostavio je svoj savez s vječnošću (…). Nastajali su ti stihovi kao svirka harfe na oblaku, kao glazba’ koračnice za preko leševa’, sa svješću da je pjesniku kakav je on, s gorkim okusom duše, ‘lovorov vijenac bio trnje bili elektrošokovi’. Spomenuti zmaj hranio se osiromašenim uranom, jedinom svojom mogućom hranom – kazao je među ostalim Paljetak, kazavši da unatoč onom ‘ništa iza mene ostati neće’, ostao je iza Mara i stih i vidljive skulpture, nevidljivim i vidljivim prstima oblikovana tvar (…) – kazao je među ostalim Luko Paljetak.

‘Ljudi ne kontaju koliko smrt sadrži besmrtnost’ – biografija Mara Šehovića:

Maro Šehović rođen je 19. srpnja 1973. godine u Dubrovniku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Njegovu prvu zbirku pjesama Osiromašeni uran objavila je Matica hrvatska, ogranak Dubrovnik, 2007. godine, a uz pisanje pjesama, bavio se i kiparstvom, te je već sa 14 godina imao svoju samostalnu izložbu u foajeu Kazališta „Marina Držića“. Pamtimo i njegovu samostalnu izložbu kiparskih radova 2011. u Klubu mladih Orlando, gdje je izložio „cijele kipove“ i koji dan iza u Art radionici Lazareti izložba sa“slomljenim kipovima“. Na žalost, 11. lipnja 2012. godine Maro Šehović nakon kraće bolesti umire od upale pluća u dubrovačkoj bolnici.

Uz veliku pomoć Marove majke Jane, zbirku je za tisak priredio Boris Njavro, veliku pomoć dao je i akademik Luko Paljetak.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist