Kultura

PROMOCIJA KNJIGE ‘TEŠKA VODA’ Maro je uspostavio svoj savez s vječnošću

U sklopu programa Mjeseca knjige u petak, 6. studenog, s početkom u 20 sati u Art radionici Lazareti predstavljena je knjiga pjesama ‘Teška voda’ rano preminulog dubrovačkog pjesnika i kipara Mara Šehovića, objavljena još ovog ljeta u izdanju Društva dubrovačkih pisaca.

U predstavljanju ove knjige i sačuvanih pjesama Mara Šehovića sudjelovali su akademici Tonko Marojević i Luko Paljetak, te ispred izdavača Boris Njavro. Stihove će čitati Edi Jertec, a zasvirat će Galaktički vapaj i Alen Redžović, a svi zajedno učinili su ovu večer emotivnom, prisjećajući se zajedno s publikom ovog poznatog dubrovačkog umjetnika.

Nakon izložbe i koncerta, bio je prikazan i trominutni film Zlatka Tomića i Igora Knezovića snimljenog za vrijeme izložbe skulptura Mara Šehovića pod nazivom ”Pazi lomljivo” u udruzi mladih Orlando 2011. Skulpture su nastale u razdoblju kada je Maro imao tek 16 godina.

Akademik Tonko Maroević svjedok je Marova umjetničkog stvaralaštva još od prvih dana, te mu je posvetio nekolik oriječi na promociji i kao kiparu, govoreći o njegovom ‘upisivanju značenja’, gdje Maro ‘između svjetla i sjene stvara ravnodušni svijet oblika, koji nas uvlači usebe, na neki način usisava’.
– Njegova žestina i energija koju je uložio sada na neki način emanira. Dakle, energija jednom u to upisana na neki način prokušava proživjeti. Koliko god je riječ o mladom prekinutom životu, on se proveo kroz skulpture i stihove o kojima ćemo govorili – kazao je među ostalim Maroević, dok se Njavro prisjetio kako je Šehović svoje stigove zapisivao.

-Na papiriće, mobitel, te kako je cijela priča na kraju došla do objave ‘Teške vode’. Naime, iza Mara su ostale su njegove neobjavljene pjesme, koje je stalno zapisivao u svoje mobitele, pronađene i sačuvane zahvaljujući njegovoj majci Jani i sestri Deši, koje su sada objavljene u njegovoj drugoj zbirci pjesama „Teška voda“, novom izdanju Društva dubrovačkih pisaca, objavljenoj njemu u spomen – kazao je Njavro.

Maroević je također o Maru zapisao zapisao ‘Lirski dnevnik Mara Šehovića svjedoči ‘bolnu prenapregnutost, nemirenje sa svijetom i otpor prema nezadovoljavajućoj zbilji, uz želju za iskazati svoj egzistencijalni nespokoj i svoj aktivni odmak od uobičajenih normi i zahtijeva’.

Upravo je akademik Paljetak dao ime ‘Teška voda’ ovoj knjizi, za što je kazao kako je osjećao da je to ‘njegova dužnost’ prema Maru.

– Već u prvoj zbirci poezije ‘Osiromašeni uran’ objavljenoj za života, Maro Šehović uz pomoć poetskoga zmaja uspostavio je svoj savez s vječnošću (…). Nastajali su ti stihovi kao svirka harfe na oblaku, kao glazba’ koračnice za preko leševa’, sa svješću da je pjesniku kakav je on, s gorkim okusom duše, ‘lovorov vijenac bio trnje bili elektrošokovi’. Spomenuti zmaj hranio se osiromašenim uranom, jedinom svojom mogućom hranom – kazao je među ostalim Paljetak, kazavši da unatoč onom ‘ništa iza mene ostati neće’, ostao je iza Mara i stih i vidljive skulpture, nevidljivim i vidljivim prstima oblikovana tvar (…) – kazao je među ostalim Luko Paljetak.

‘Ljudi ne kontaju koliko smrt sadrži besmrtnost’ – biografija Mara Šehovića:

Maro Šehović rođen je 19. srpnja 1973. godine u Dubrovniku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Njegovu prvu zbirku pjesama Osiromašeni uran objavila je Matica hrvatska, ogranak Dubrovnik, 2007. godine, a uz pisanje pjesama, bavio se i kiparstvom, te je već sa 14 godina imao svoju samostalnu izložbu u foajeu Kazališta „Marina Držića“. Pamtimo i njegovu samostalnu izložbu kiparskih radova 2011. u Klubu mladih Orlando, gdje je izložio „cijele kipove“ i koji dan iza u Art radionici Lazareti izložba sa“slomljenim kipovima“. Na žalost, 11. lipnja 2012. godine Maro Šehović nakon kraće bolesti umire od upale pluća u dubrovačkoj bolnici.

Uz veliku pomoć Marove majke Jane, zbirku je za tisak priredio Boris Njavro, veliku pomoć dao je i akademik Luko Paljetak.

Pročitajte još

PREDSTAVLJENE NJEZINE DVIJE KNJIGE Prekrasna književna večer u čast Anamarije Paljetak

Dulist

‘TRAG U BESKRAJU’ Ines Tričković jazzom odala počast svom Oliveru

Dulist

Ove godine neće biti ‘Sjećanja Grada’, ali zato Juvančić već snima Dubrovnik pod koronom za 2021.

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija