Kultura

Promocija knjige Slavice Stojan ‘Ombla, vile i vilani’ u petak u Rožatu

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavlja knjigu prof. dr. sc. Slavice Stojan ‘Ombla, vile i vilani. Povijest svakodnevice u ljetnikovcima Rijeke dubrovačke (15. do 19. st.)’. Promocija će se održati u petak, 13. rujna u 19.30 sati u Franjevačkom samostanu u Rožatu.
Knjiga je rezultat višegodišnjeg istraživanja različitih serija fonda Dubrovačke Republike u Državnom arhivu u Dubrovniku. Uz obalu zaljeva Rijeke dubrovačke, ali i na uzvisinama autorica knjige identificirala je šezdesetak kuća/ljetnikovca dubrovačke vlastele i bogatih dubrovačkih građana u selu Mokošici, u Petrovu Selu, šumetskoj dolini i svuda gdje je bila mogućnost za uzgoj voća i povrća, za lov i ribolov, za jednostavniju opskrbu mesom i drvom za ogrjev, te izravni pristup izdašnim izvorima žive vode, nabavu građevinskog materijala i gdje su bili dobri uvjeti transporta ljudi i životinja.
Ovo je knjiga koja ne sadržava samo gole arhivske podatke, nego nudi i zanimljive priče o životu koji je bujao unutar zidova danas većinom ruševnih zdanja na obalama Rijeke dubrovačke i bit će obavezno štivo za sve koji žele nešto saznati o ovom dubrovačkom fenomenu – ljetnikovcima na obali Rijeke dubrovačke.

Pročitajte još

KNJIGA POEZIJE Otkrijte ‘Zaljubljenu dušu’ Alde Merini

Dulist

DSO I LAUS AKADEMIJA NAJAVLJUJU KONCERT Enigma Ivan Mane Jarnović

Dulist

PREMIJERA Alkestida Livije Pandur otvorila novu kazališnu sezonu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija