Kultura

PROMOCIJA KNJIGE ĐORĐA BEGUA U PRIDVORJU Lijerica se vratila kući

Promocija knjige ‘Lijerica dubrovačkog kraja’ autora Đorđa Begua održana je u petak navečer u Pridvorju.
Ovo je nakon Dubrovnika, Kotora i Lastve četvrta promocija ove vrijedne knjige koja donosi prikaz povijesti lijerice i njene rasprostranjenosti, ali i korisne upute o načinu izrade, održavanju i sviranju. Knjigu i njenog autora predstavio je Boris Navro, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca, koji je istaknuo kako je ova knjiga iznimno vrijedan doprinos očuvanju tradicijske kulture, ali i sukus djelovanja i rada Đoka Begua kroz više desetljeća.

Autor knjige Đorđe Begu zahvalio se KUD-u ‘Stjepan Radić’ na organizaciji, te naglasio kako je potreba da se tradicijska kulturna baština dokumentira, kako bi se sačuvala od zaborava. Na promociji je Đorđe Begu iznio inicijativu o zaštiti lijerice kao kulturne baštine dubrovačkog kraja, a inicijativu je podržao Vlaho Mujo, predsjednik KUD-a ‘Stjepan Radić’, potpisavši u ime pridvorskog KUD-a dokument o ovoj inicijativi.

U okrivu programa nastupali su pridvorski lijeričari Stjepan Marinović i Ivica Karaman, kao i sam autor Đorđe Begu, a nazočnim ja prikazana i rijetko viđena dokumentarna snimka Nikolaša Skvičala na kojoj je zabilježeno njegovo sviranje lijerice u rodnoj kući na Urjaku.

Obitelj Dragić iz Pridvorja za ovu prigodu izložila je i originalnu lijericu Nikolaša Skvičala koju od njegove smrti čuva u svom domu.

Pročitajte još

Ivan Viđen o crticama iz povijesti Orlanda

Dulist

DSO zatvara sezonu u Dvoru s Tomislavom Fačinijem i Stefani Grbić

Dulist

‘LJEPOTA LAŽNOG SJAJA’ Pogledajte krivotvorine Murtića, Berbera, Pulitike…

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija