Aktualno

PROMJENA U KOMOLCU Zbog čega su građani usred zime ostali bez lož ulja za grijanje?

PROMJENA U KOMOLCU Zbog čega su građani usred zime ostali bez lož ulja za grijanje?

Usred zime i sezone grijanja INA je u Komolcu ukinula prodaju lož ulja – požalila nam se jedna naša sugrađanka (podaci poznati uredništvu). Ogorčena je ovim potezom, koji se, govori nam, dogodio nenadano, bez ikakve najave i upozorenja čime se ona, ali i svi naši sugrađani koji se griju na lož ulje, našla u nezavidnoj situaciji. Kako ističe, sve donedavno su svi oni koji se griju na lož ulje u Komolcu mogli kupiti u slobodnoj prodaji količinu koja im je potrebna, ovisno o spremniku kojega posjeduju pa bilo da se radilo o 50 ili sto litara. Međutim, dubrovačkim kupcima sad je na raspolaganju jedino narudžba od minimalnih 500 litara, a lož ulje se kupcima dostavlja cisternama.

— Zamislite sad nekog našeg umirovljenika koji mora platiti odjednom toliku količinu – govori nam naša sugrađanka. Uz to napominje i kako je Dubrovnik specifičan zbog svoje konfiguracije terena pa postavlja pitanje može li cisterna svugdje doći za isporuku. ‘A što je primjerice s eventualnim kupcima unutar zidina?’, pita se dalje. Drugi problem kojeg ističe su male peći, odnosno peći s malim rezervoarima, u koje može stati tek manja količina lož ulja.

— Ja nemam rezervoar od 500 litara i to mi je veliki problem – navodi nam dalje.

Promjena zbog plavog dizela

Tragom njenih informacija odgovor na pitanja zbog čega je ukinuta prodaja lož ulja u Komolcu, potražili smo u ina-i. Iz dostavljenih nam se odgovora zaključuje kako je sve to zapravo povezano sa skladištem u Sustjepanu iz kojega je ina otišla u siječnju ove godine.

— Do promjene u ponudi goriva na maloprodajnom mjestu Komolac došlo je uslijed hitne potrebe da se na najprikladnijoj lokaciji na području Dubrovnika građanima osigura stabilna opskrba plavim dizelom. Trenutačno kupci na području Dubrovačkoneretvanske županije mogu kupiti lož ulje u minimalnoj količini od 500 litara putem Inine službene stranice te će im ono biti besplatno dostavljeno na kućnu adresu u najkraćem mogućem roku. Za one kupce koji trebaju manje količine, ina traži najbolje rješenje te će o tome obavijestiti javnost – naveli su nam INA-e.

—INA je zbog postavljenih nekomercijalnih zahtjeva od strane pod-koncesionara luke Sustjepan prisiljena tražiti alternativne načine opskrbe svojih kupaca na području grada Dubrovnika – zaključuju iz naftne kompanije.

Stigla veća ponuda

Treba podsjetiti, a o čemu je DuList pisao zadnjeg dana 2019. godine, kako je Luka Dubrovnik svaku godinu s ovom naftnom tvrtkom obnavljala ugovor za skladište u Sustjepanu. On nije potpisan na dulje razdoblje, rekao nam je tada predsjednik Uprave Luke Dubrovnik Željko Raguž, iz razloga što sukladno dogovoru sa Županijskom lučkom upravom Dubrovnik nad tim područjem Luka Dubrovnik ima koncesiju do 2023. Na tržištu se pojavio novi ponuditelj s većim iznosom, a Luka Dubrovnik je kao pravedan gospodar, dodao je Raguž, onom postojećem predložila da prihvati najveću izlicitiranu cijenu. ina, međutim, tome, kako govori Raguž, nije bila sklona pa umjesto je umjesto nje u Sustjepan stigao Crodux.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 12. veljače 2020.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist