Hrvatska

PROMJENA STAVA CRKVE Čime je Plenković Puljića uvjerio da podrži Istanbulsku konvenciju?

PROMJENA STAVA CRKVE Čime je Plenković Puljića uvjerio da podrži Istanbulsku konvenciju?

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup i bivši dubrovački biskup mons. Želimir Puljić u intervjuu za Katolički radio podržao je interpretativnu izjavu Vlade RH o Istanbulskoj konvenciji.

Naime, nakon što se na Veliki četvrtak sastao s premijerom Plenkovićem, Puljić je shvatio kako je Vladina izjava prikladna u ovom vremenu velike napetosti. Dodao je i da prosvjed u Zagrebu nije bio rušilački, već da su ljudi na ulicama samo tražili objašnjenja.

-Ja nisam ni pravnik ni parlamentarac, ali meni je drago da je Hrvatska tu dala svoj pozitivni doprinos. Čini se da interpretativna izjava objavljena 20. ožujka govori da zemlje nisu dužne provoditi rodnu ideologiju niti je uvoditi u svoj pravni sustav. Vjerujem da su u Vladi razgovarali s ‘centralom’, a četiri dana nakon toga istu stvar ponavlja i Vijeće EU. Istanbulska konvencija ne podrazumijeva obvezu pravnog prepoznavanja trećeg spola ili osiguravanja pravnog prepoznavanja istospolnih brakova. Nema obveze u formalno-obrazovno-kurikularno-edukativne materijale uključiti ono što se specifično odnosi na homoseksualnost ili transrodnost. Ta informacija objašnjava da država iako ratificira nije obvezna to uvoditi u obrazovni i pravni sustav. U tome kontekstu dobro je da je hrvatska Vlada izdala interpretativnu izjavu jer je to vjerojatno natjeralo i ove u Bruxellesu da objave svoje tumačenje. Može to biti i umirivanje situacije, ali ako je to pravno, onda ima težinu i kamo sreće kad bi se to ozakonilo, bili bismo sigurni da nitko nema pravo nametati rodnu ideologiju u naš obrazovni i pravni sustav – istaknuo je nadbiskup Puljić.

-U konvenciji je 95 posto stvari jako pozitivno, citirat ću jednog našeg teologa. No, problematične su neke brojke. Ne znamo koje su im nakane. Problematični su pojmovi, neki termini, i to treba raščistiti – dodao je Puljić.
Podsjetimo, Vlada RH usvojila je i u Hrvatski sabor na izglasavanje uputila Istanbulsku konvenciju, a hrvatske crkvene vlasti potom su krenule u otvoreni rat protiv ratifikacije tog dokumenta. Među najglasnijima je bio upravo nadbiskup Puljić.

-Rodna ideologija je napad na temelje obitelji zbog uvođenja različitih vrsta rodova, a ne samo muškog i ženskog. Jasno je da se očekuje da vjernici koji drže do Crkve i do njenog nauka trebaju pratiti što Crkva naučava, što Papa propovijeda, što biskupi naučavaju i određuju, i očekuje se da vjernici slušaju ono što biskupi govore. Oni koji prihvate krive nauke što se tiče rodne ideologije, sami se isključuju i odstupaju od onoga što Crkva naučava – rekao je Puljić.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist