Natrag
23.3.2019 05:47

facebook

twitter

google

rss

dulist

Promicanje hrvatskog folklora

11.12.2011 @ 8:49 Andrea Falkoni Račić dulist IN

Podijelite:

Folklorni ansambl Linđo organizira od 11. do 13. prosinca Međunarodni znanstveni interdisciplinarni simpozij Hrvatska folklorna i etnografska baština u svjetlu dubrovačke, svjetske i turističke sadašnjosti.

Na ovom simpoziju, kako javljaju iz Linđa, znanstvenici, folkloristi, etnolozi, muzikolozi, teatrolozi i povjesničari, te ugledni turistički djelatnici i predstavnici folklornih ansambala, publicisti, dizajneri i kreatori web i virtualne stvarnosti raspravljat će na temu revalorizacije folklorne i etnografske baštine s posebnim naglaskom na dubrovački, hrvatski, i europski folklor na drugim kontinentima.

Prijavljeno je 82 predavača, a teme o kojima će biti riječi su: moguće povezivanje s
nacionalnim i globalizacijskim stremljenjima i brendiranjima specifičnosti u svjetskoj turističkoj zajednici, polazeći od  različitih aspekata mikrofolkloristike i makrofolkloristike, od predstavljanja baštinskih, tradicionalnih i novih istraživanja plesova, pjesma, glazbe, nošnji, ustroja folklornih ansambala, javnih nastupa u zemlji i inozemstvu, osobnosti i portreta zaslužnih folklorista i etnologa, pronalaženja i naglašavanja folklornih i etnoloških / etnografskih elemenata u književnosti, kazalištu, likovnoj, glazbenoj, arhitektonskoj, urbanističkoj umjetnosti, na filmu, televiziji, internetu, zaslonima mobitela i drugih prijenosnih uređaja.

Poseban segment obuhvatit će povezivanje folklora sa suvremenim tehnologijama, pa će se na taj način uputiti na nove mogućnosti promicanja hrvatskog folklora, u kojem Folklorni ansambl Linđo ima nemalu ulogu.

Svečano otvaranje Međunarodnog znanstvenog interdisciplinarnog simpozija Hrvatska folklorna i etnografska baština u svjetlu dubrovačke, svjetske i turističke sadašnjosti je sutra u 17 sati u tvrđavi Revelin, dok radni dio počinje u ponedjeljak. Simpozij završava 13. prosinca, na Blagdan Svete Lucije, zaštitnice svjetla, kada već tradicionalno Folklorni ansambl Linđo priređuje humanitarnu priredbu posvećenu slijepim i slabovidnim osobama. 
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana