Politika

Prometni koridori čistit će se – od kuća!

Svi objekti, osim spomenika uklanjat će se ukoliko se budu nalazili na planiranim prometnim koridorima, odnosno ukoliko budu onemogućavali rekonstrukciju određenih prometnih koridora.

O problemu uklanjanja takvih građevina je, naime, govorio gradonačelnik Andro Vlahušić na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka s izrađivačima prometne studije i predstavnicima gradske uprave.

Dogovorili smo se da nećemo raditi kompromise kada su u pitanju imovinsko – pravni odnosi i objekti koji se nalaze u prostoru koji bi ometali normalno odvijanje prometa u Gradu Dubrovniku. Jedina objektivna okolnost koja se ne može ukloniti nije financijske razine nego spomeničke – istaknuo je Vlahušić dodajući kako će u prostoru ostajati samo ono što bude imalo spomeničku vrijednost.

Kada će to biti napravljeno je drugo pitanje, ali ćemo nastojati sklopiti ugovore s većinom vlasnika i pronaći adekvatna rješenja, pa i na tri kuće u ulici Vladimira Nazora s kojima pregovaramo.

Ilijina glavica bi se sigurno bila napravila prije desetak i više godina da je koridor bio imovinsko-pravno osiguran – rekao je Vlahušić, i naveo konkretan primjer – Grad radi na tome da se steknu svi uvjeti da se kuće u Ulici branitelja Dubrovnika, kod Doma umirovljenika, uklone. Napravljena je i procjena vrijednosti, i one će sigurno, rekao je gradonačelnik, biti uklonjene jer ne mogu ostati u prostoru. Isto vrijedi i za objekte na Putu Republike od Zagrebačke banke.

Kada će to biti napravljeno je drugo pitanje, ali ćemo nastojati sklopiti ugovore s većinom vlasnika i pronaći adekvatna rješenja, pa i na tri kuće u ulici Vladimira Nazora s kojima pregovaramo – rekao je dalje Vlahušić, dodajući kako imovinsko-pravno treba osigurati koridore kako se ne bi došli u fazu da prometna studija i GUP budu samo mrtvo slovo na papiru.

Stav gradske uprave i moj osobni je da treba imati dovoljno hrabrosti, osigurati financijska sredstva i koridore, a prometnica će doći sama po sebi. Zato ova studija nije kratkotrajna – zaključio je o ovom pitanju gradonačelnik Andro Vlahušić.

A prometna studija, koju izrađuju za 1,2 milijuna kuna Građevinski fakultet iz Zagreba i tvrtka Promel, trebala bi donijeti načelna rješenja cestovnog sustava te predložiti mjere rekonstrukcija, dogradnje i izgradnje novih prometnica kako bi se poboljšala prometna situacija.

Prema riječima Damira Pološkog s građevinskog fakulteta u Dubrovniku je javni promet podređen u odnosu na individualni. Stoga javni prijevoz treba favorizirati, a Dubrovnik, rekao je Pološki, ima dobru mrežu javnog prijevoza.

Pročitajte još

EVO KOGA JE PLENKOVIĆ SVE SMIJENIO Nova ministrica poljoprivrede Pločanka Marija Vučković

Dulist

MARO KRISTIĆ ‘Građani su svjesni da je do prekida sjednice došlo zbog nedostatka hrabrosti vladajuće većine’

Dulist

PLENKOVIĆ STIŽE U DUBROVNIK U nedjelju će otvoriti pročistač u Komolcu!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija