Natrag
21.6.2018 14:29

facebook

twitter

google

rss

dulist

“Prometna rješenja donijeti konsenzusom”

29.6.2012 @ 11:04 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Županijska komora Dubrovnik na čelu s predsjednicom Terezinom Orlić smatra kako se prijelazna rješenja povezivanja juga s ostatkom zemlje trebaju donijeti koncenzusom.

Stoga je Komora o novim rješenjima Ministarstva prometa zatražila i mišljenje gospodarstvenika, na koje će se promjene najviše i odnositi. Tim povodom Terezina Orlić uputila je priopćenje za javnost:

– S obzirom na više varijanti koje je Ministarstvo pomorstva prometa i infrastrukture ponudilo kao prijelazno rješenje za unutarteritorijalno povezivanje Dubrovačko-neretvanske županije radi gospodarskog prometa nakon 1. srpnja 2013. godine, a koje su iznesene na sastanku ministra Siniše Hajdaša Dončića s predstavnicima lokalne vlasti Dubrovačko-neretvanske županije, Županijska gospodarska komora, o svemu je zatražila mišljenje svojih članova, gospodarstvenika, na koje će se
promjene najviše i odnositi.
 
Naime, na predavanjima koje je Županijska gospodarska komora u nekoliko navrata organizirala na temu utjecaja Schengenskog režima na hrvatsko gospodarstvo, a koju su obrazlagali stručnjaci koji su sudjelovali u Pregovorima, gospodarstvenici su upoznati s onim što ih čeka nakon ulaska Hrvatske u EU, poglavito ako se do tada ne iznađe adekvatno rješenje za prometno povezivanje sjevernog i južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Temeljem rasprava vođenih do krize, Županijska gospodarska komora je zastupala stav prema kojem je izgradnja Pelješkog mosta jedino pravo rješenje teritorijalnog povezivanja, ostvarivo do ulaska Hrvatske u EU. No u novonastalim okolnostima postalo je jasno da će izgradnja mosta biti moguća jedino iznalaženjem investicijskog partnera i omogućavanja najma odnosno koncesije i da se nužno prikloniti i jednom od predloženih rješenja, onom najpovoljnijem za gospodarstvenike.
 
Stoga je Komora pozvala gospodarstvenike da se o predloženim rješenjima Ministarstva izjasne do 2. srpnja. Pri tom Komora zastupa stav da se o prijelaznom rješenju treba odlučiti konsenzusom između Vlade RH i lokalne vlasti, prvenstveno vodeći računa o gospodarskim interesima – zaključila je Orlić.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana