Politika

‘Imamo neopravdano visok broj zaposlenih, višak ćemo riješiti digitalizacijom Gradske uprave’

'Imamo neopravdano visok broj zaposlenih, višak ćemo riješiti digitalizacijom Gradske uprave'

Petim rebalansom proračuna na današnjoj sjednici Gradskog vijeća proračun Grada Dubrovnika se sa 725 milijuna kuna smanjuje na 709 milijuna kuna. Među amandmanima gradonačelnika Mata Frankovića našao se i onaj o kupnji dionica Luke Dubrovnik, čime bi Grad postao većinskim vlasnikom Luke. 

Kako je istaknuo gradonačelnik Mato Franković, ovo je peti rebalans, ali treći veliki koji se radi zbog usklađenja s aktualnim stanjem i realnim mogućnostima realizacije određenih projekata.

U ovaj su rebalans uključeni i proračunski korisnici i usklađeni su njihovi viškovi i manjkovi.

Sanacija Grabovice, objasnio je gradonačelnik, trebala bi početi u 2019. godini, a do kraja ove godine očekuje se odabir izvođača radova.

Grad je podnio i osam amandmana na rebalans, a među njima je i priprema projektne dokumentacije važna za sjednicu Vlade u veljači 2019.

Tu je prije svega 250 tisuća kuna za urbanističko rješenje područja Gruža, odnosno predstavljanje idejne dokumentacije s tunelom preko Gruške obale.

-On bi išao kroz postojeću cestu koja bi postala šetnicom. Time bismo dobili značajno područje, konačno jednu veliku rivu, a promet bi se rješavao pod zemljom. S tim ćemo uklopiti i Lapadsku obalu, izgradnju garaže pored tržnice i njeno uređenje uz izgradnju garaže iza OTP-a. To bi se moglo financirati iz EU fondova i zato nam je bitno da dokumentacija bude spremna za sjednicu Vlade. Prva bi se gradila Lapadska obala, gruba procjena novog prometnog rješenja pod zemljom je preko 100 milijuna kuna,  a tu su i garaže ispod place i iza zgrade OTP-a – objasnio je gradonačelnik. Tu su i pomoći Općini Ravno te amandman koji se odnosi za pomoć u sufinanciranju izgradnje župnog dvora crkve sv. Stjepana u Zatonu.

Na kraju objašnjenja gradonačelnik se dotaknuo i amandmana koji se tiče kupnje dionica Luke Dubrovnik od CERP-a. Njihova vrijednost je 2,4 milijuna kuna i predstavljaju 7 posto ukupnog kapitala, čime bi Grad postao većinskim vlasnikom Luke.

Vido Bogdanović (HSS) dotaknuo se novog prometnog rješenja Gruža dodavši kako tamo postoje objektivne prepreke za ovo rješenje.

-Neka se radi, neka se analizira. Sad u novu dubrovačku mantru Rescpect the City uvaljujemo Gruž, placu, promet. Cijelo središte grada ćemo pretumbat s tunelim, parkiralištem pored place… Da ne ispadne da smo neozbiljni. Sigurno je to krucijalno pitanje daljnjeg razvitka Dubrovnika, ali… – govorio je Bogdanović.

-Jasno je da do sjednice Vlade ideja neće biti razrađena do razine tehničke provedivosti. To se bazira samo na ideju, početnu vizualizaciju. Predložen nam je pokušaj razrade takve ideje, možda će se pokazati neprovedivom, ali idemo vidjeti – odgovorio mu je Franković.

-Slažem se da je potrebno digitalizirati Gradsku upravu. U budućnosti će svaki djelatnik biti vezan za računalni sustav te će se moći jasno pratiti rad svakog djelatnika, što i kako radi. Ako se pokaže da dio djelatnika provodi manje vremena u sustavu nego se očekuje, oni će biti višak i ta će se radna mjesta morati ukinuti. Nitko nije zaposlen na izmišljena radna mjesta – rekao je gradonačelnik Mato Franković vijećniku Jadranu Baraču koji je potaknuo pitanje racionalizacije Gradske uprave.

-Naši zaposlenici mene ne vole, jer smo uveli kamere, programe, kontroliramo dolazak i odlazak. Kažu mi, ti si potpuno lud, ako nastaviš ovako, nitko neće glasati za tebe – rekao je Franković dodavši kako je ovaj broj zaposlenih neopravdano visok.

-Dio zaposlenika ne odgovara na svoje zadatke kako bi trebalo, ali to ne smijemo temeljiti na mojoj impresiji nego na sustavu – rekao je gradonačelnik.

-Znamo mi dobro tko radi, tko ne radi, ali to treba imati na papiru – rekao je gradonačelnik vijećniku Ljubu Nikoliću koji je istaknuo kako mu nikakav sustav neće pomoći ako već sad ne zna tko nije učinkovit.

-Riječ službenik znači služiti. Tko ne zna služiti ide dalje pa neka tamo šefuje. Ključ digitalizacije je da našim sugrađanima omogući da iz doma može napraviti sve i da nema sakrivice, da se vidi svaki plaćeni račun – objasnio je Franković.

-Koliko planiramo uložiti u Zimski festival ove godine – pitao je Maro Kristić, dodavši kako pozdravlja odluku o kupnji dionica Luke Dubrovnik. Rekao je kako će se prava rasprava voditi prilikom usvajanja proračuna za 2019. godine i ako u njemu ne budu projekti poput azila i Lapadske obale, tad će Gradsku upravu trebati ozbiljno ‘nagaziti’.

Tatjana Šimac Bonačić (SDP) istaknula je kako treba zaposliti još komunalnih redara pa ako treba i povećati im plaću.

-Šetnica u Lapadu je zapuštena – kritizirala je Šimac Bonačić počevši od devastiranih klupa do smeća s obje strane šetnice dok šuma izgleda kao prašuma.

-Promislimo planiramo li dobro jer je ovo peti rebalans – zaključila je Tatjana Šimac Bonačić.

Na kraju je rasprava krenula i u smjeru koncesije za terminal za kruzere. Vijećnik Ljubo Nikolić upitao je hoće li Željko Raguž biti u sukobu interesa kad Grad postane većinskim vlasnikom Luke.

-Luka je dioničko društvo i kad Grad postane većinski vlasnik ono ne postaje javno trgovačko društvo već i dalje ostaje dioničko društvo, a Grad je vlasnik većinskog paketa dionica. Koncesiju neće raspisati Blaž Pezo nego Upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik, a ne ravnatelj. I naravo da će se na natječaj moći javiti Luka Dubrovnik, dobro sam provjerio – rekao mu je gradonačelnik.

-Prošla Vlada i gradska uprava napravili su izdaju dubrovačkih interesa i dali su koncesiju kome su dali, a ne Luci Dubrovnik, a dali su i koncesiju za marinu ne Luci Dubrovnik protiv svih logika. A to nije pitanje formalne nemogućnsoti nego isključivo političke volje, tu mora postojati neki podmazani razlog za to, neka lova sa strane – rekao je vijećnik Vido Bogdanović.

Rebalans je usvojem većinom glasova.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist