Natrag
22.2.2019 22:12

facebook

twitter

google

rss

dulist

Prokuhajte i istaložite vodu!

15.4.2012 @ 9:22 Baldo Marunčić Zanimljivosti

Podijelite:

Iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije primili smo priopćenje u kojem se upozorava da je uslijed velikih oborina voda u vodoopskrbnom sustavu mutna te se preporuča njeno taloženje i prokuhavanje. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Uslijed velikih kiša, voda na izvorima vode za piće za vodoopskrbne sustave: Dubrovnik, Zaton-Orašac-Elafiti, Župa dubrovačka i Konavle-zapad se zamutila preko propisanih vrijednosti.

Zbog zamućenja izvora Omble u Komolcu, Palate u Zatonu, Vrela u Šumetu, Zavrelja u Zavrelju i Duboke Ljute u Platu tijekom noći očekujemo povećanu mutnoću i u vodoopskrbnoj mreži.

Takva mutna voda ne udovoljava Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (NN 47/08).

Povećani stupanj zamućenosti je prirodna pojava za naše krško područje i obično traje par dana. Isporučena voda redovito se klorira i za sada je mikrobiološki ispravna. Iako ovakva voda nije štetna za zdravlje, ipak preporučamo da se voda za piće prije upotrebe pusti da se istaloži te da se nakon toga samo bistri dio prokuha.

Voda se može koristiti za kuhanje, kao i za tuširanje, pranje zubi, te ostale sanitarne potrebe.

Laboratorij Odjela za vode Zavoda za javno zdravstvo redovito prati kretanje mutnoće i slobodnog rezidualnog klora te ostale fizikalno-kemijske i mikrobiološke pokazatelje zdravstvene ispravnosti."

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana