Aktualno

Projekti mrtvi, živjeli projekti

Projekti mrtvi, živjeli projekti

Kraj godine uvijek je odlična prilika za napraviti svojevrsnu inventuru događaja koji su obilježili minulih 365 dana. To je napravio i duList u svom tiskanom izdanju, izdvojivši po mišljenju redakcije 10 događaja koji su obilježili dubrovačku 2013. 

Osmo mjesto naše ljestvice zauzele su zasad neostvarene investicije na jugu Hrvatske.

Imenica investicija i glagol investirati u ovoj godini dobio je gotovo mistična svojstva. Ulaganje privatnog kapitala nikome nije lako, a naravno podrazumijeva i privatni interes.

No, koliko se on poklapa s javnim, to je druga priča. Od nekih projekata se tako u ovoj godini odustalo, neki su na privremenom čekanju, a neki su navodno u punom jeku, mada po stanju na gradilištima/ruševinama se to nikad ne bi moglo reći.

Prva na repertoaru svakako je HE Ombla, projekt hidroelektrane težak preko milijardu kuna koji je digao na noge veliki dio dubrovačke javnosti i cjelokupnu 'zelenu' javnost RH. Usprkos galopirajućim ispunjanjem zakonskih normativa, sastancima sa žiteljima Rijeke dubrovačke, prezentacijama više od desetljeća stare studije o utjecaju na okoliš konstantan pritisak javnosti urodio je plodom kada je koncem svibnja EBRD odlučio ukinuti kreditiranje, čime je cijeli projekt naišao na višegodišnju prepreku.

A više pak desetljeća traje trakavica oko hotela Belvedere, koji je u ovoj godini doživio dvije neuspjele dražbe. Nakon donošenja DPU-a, na posljednjoj se prodavao za nešto više od 24 milijuna eura, no nijedan investitor nije bio zainteresiran. Nešto dalje, u Župi dubrovačkoj stoji još jedna ruševina koja čeka injekciju kapitala. Riječ je naravno o Kuparima za koje se rok raspisivanja natječaja produljio već osam puta. Posljednja najava bila je za rujan, potom studeni, no malo pomalo stiže 2014., a ti zidovi i dalje svjedoče tisućama projektila iz Domovinskog rata.

Tu sudbinu, ne dijeli hotel Orlando kojeg je kupio HUP, odnosno Anđelko Leko. Hotel je sravnjen sa zemljom, međutim na gradilištu su već davno strojevi izgašeni, a izgradnja novog objekta teško da će biti u zacrtanom roku. Bez značajnijeg širenja hotelskih kapaciteta, nema ni značajnijih povećanja broja gostiju, a o poboljšanju njihove strukture – nema ni smisla razgovarati.

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović