Aktualno

PROJEKT ‘UNIACTIVE’ Studenti, profesori i udruge zajedno rješavaju probleme lokalne zajednice

PROJEKT 'UNIACTIVE' Studenti, profesori i udruge zajedno rješavaju probleme lokalne zajednice

Više od pola milijuna kuna vrijedan pilot projekt ‘UniActive’, financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, predstavljen je u četvrtak ujutro na Sveučilišnom kampusu.

Nositelj projekta, koji je u fokusu ima društveno korisno učenje kroz suradnju udruga te studenata i nastavnika dubrovačkog Sveučilišta, je udruga Erasmus Student Network Dubrovnik, koja ga provodi u suradnji s partnerima Sveučilištem u Dubrovniku i Udrugom za mlade ‘Maro i Baro.

-Cilj projekta je povezati civilni sektor, studente i nastavnike kako bi zajedno rješavali probleme lokalne zajednice. Želimo osmisliti novi koncept praktičnog znanja, ali i osnažiti studente i nastavno osoblje za provedbu projekta u budućnosti. Ponosni smo što nas je Sveučilište prepoznalo kao partnera koji ovakav projekt može provesti – izjavio je tom prilikom Marko Žmirak iz udruge Erasmus Student Network.

-U idućoj akademskoj godini kroz dva semestra sveučilišni nastavnici će provesti šest mentorskih programa za studente i udruge. Po tri programa ostvarit će odjel komunikologije i odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju. Seriju osamnaest javnih predavanja o civilnoj kompetenciji i participaciji održat će prof. dr. sc. Pero Maldini. Naime, jedan od uočenih problema je što udruge puno rade, ali imaju jako malu vidljivost te se njihov utjecaj u javnosti ne prepoznaje – rekla je voditeljica projekta Ivana Grkeš.

-Dugoročni cilj je uspostaviti metodologiju vođenja društveno korisnog učenja na sveučilištu. Po završetku pilot projekta, koji je osmišljen prema sličnim projektima u EU, nastavit će se provoditi slični programi po utvrđenoj metodologiji – istaknula je Grkeš.

-Na predavanjima će u središtu biti političko obrazovanje mladih ljudi kako biti dobar građanin. Riječ je o praktičnoj primjeni znanja u svakodnevnom građanskom aktivizmu. Politička participacija na svim razina ključna je za kvalitetnu demokraciju. Kroz niz praktičnih radionica želimo studente i članove udruga uvući u taj prostor – izjavio je pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Pero Maldini.

-Projekt je iskorak sveučilišta prema lokalnoj zajednici kako bi bili jače preoznati kao promicatelji građanskih vrijednosti – dodao je Maldini.

-Studenti će kroz projekt dobiti dodatne kompetencije koje će im olakšati zapošljivost, ali i ojačati suradnju s postojećim udrugama koje rade s posebno osjetljivim članovima društva. Drago mi je što naši bivši i sadašnji studenti imaju razvijenu dimenziju društvene odgovornosti – istaknuo je prorektor za poslovanje Sveučilišta u Dubrovniku izv. prof. dr. sc.Nebojša Stojčić.

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist