Hrvatska

PROJEKT PAMETNIH OTOKA ‘Brže je od Pariza do Londona nego od Lošinja do Dubrovnika’

PROJEKT PAMETNIH OTOKA 'Brže je od Pariza do Londona nego od Lošinja do Dubrovnika'

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU predstavila je ovog četvrtka projekt ‘Pametni gradovi i otoci’ na konferenciji za medije u prostorima hotela Valamar President. 

– Radi se o prvom projektu uspostave pametnih otoka, a dio je to suradnje Europske investicijske banke i Ministarstva za regionalni razvoj i fondova EU Republike Hrvatske. Ovo su prve investicijske platforme koje ciljaju upravo na sektor pametnih otoka i pametnih gradova -ministrica je otvorila konferenciju ovim riječima.

Europska investicijska banka i ministarstvo u rujnu su potpisali sporazum u svrhu uspostavljanja platforme za ulaganja u pametne gradove i otoke.

– Mogućnost ulaganja trebamo ponuditi i privatnim ulagačima jer trebamo iskoristiti kako bismo platforme učinili korisnima za gospodarstvo Republike Hrvatske. Jedan od strateških ciljeva u izradi nacionalne razvojne strategije do 2030. godine je upravo teritorijalni razvoj koji je našem ministarstvu od iznimne važnosti, kao i novi koncept razvoja urbanih područja i otoka u EU u skladu s novom rezolucijom europskog parlamenta – nastavila je Žalac.

Osigurana su sredstva za prometno povezivanje otoka, a raspisivanje projekata se očekuje 2020. godine nakon analize podataka, potvrdila je Žalac.

– Pametni otoci su iznimno važni, ne znam ni za jedan sličan projekt u Europi. Ova platforma je dio Juncker plana te je povezana s aktivnostima Europskog fonda za strateška ulaganja. Dosad smo uspostavili 34 platforme u Europi kroz zadnje tri godine, koje su privukle preko 40 milijuna različitih ulaganja – izjavio je Vazil Hudák, potpredsjednik Europske investicijske banke o kontekstu predstavljenih projekata.

– Vrlo mi je drago da smo uključeni u ranoj fazi jer se tek radi na identifikaciji projekata, dok će uloga HBOR-a biti izražena u kasnijoj fazi platformi. Anegdotalno mislim da se danas brže dođe iz Pariza do Londona nego iz Lošinja do Dubrovnika, pa trebamo težiti primjeru samoodrživih otoka kako bi život na otoku bio što privlačniji – pojasnila je Tamara Perko, predsjednica uprave HBOR-a. Uvod je to HBOR-ovoj Međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza.

– Mislim da brojke govore same za sebe. Preko 5,4 milijarde eura ugovorenih projekata u prvoj i najvećoj fazi se odnosi na javni sektor putem financijskih institucija, poglavito HBOR-a. Cijeli današnji dan je posvećen izvozu, na konferenciji će sudjelovati oko 200 sudionika, najvećim dijelom izvoznika – zaključio je ministar financija Zdravko Marić.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist