Grad

PROJEKT ‘OTET ZABORAVU’ Ovako će izgledati uređene serpentine Srđa i Križni put

PROJEKT 'OTET ZABORAVU' Ovako će izgledati uređene serpentine Srđa i Križni put

Kako je DuList prvi pisao u listopadu, serpentine i Križni put na Srđu napokon će dobiti novi, prikladan izgled kojim će se na poseban način povezati sve ono što se na ovom brdu poviše Grada događalo tijekom Domovinskog rata s korizmenim Križnim putem koji se održava još od 1998. godine.

Staza – serpentina kojom je Grad bio povezan s tvrđom na Srđu prekinuta je usjekom Jadranske magistrale. Južno od ceste trasa staze izgubila se u izgrađenom tkivu grada, dok je njezina trasa sjeverno od Magistrale ostala u cjelosti sačuvana, ali u stanju koje zahtijeva temeljitu sanaciju što se predviđa ovim projektom. Od tvrđave Imperijal postojeća staza spušta se do usjeka magistrale koji onemogućava njezin spoj s pješačkim nogostupom uz cestu, pa će se na tom dijelu morati izgraditi nova dionica u dužini od cca 200 metara. Dužina postojeće staze iznosi cca 2100, što s novom dionicom ćini ukupnu dužinu od 2300 m. Ovoj dužini nije pribrojenam staza od tvrđave do Križa na Srđu koja će biti riješena u sklopu posebnog projekta uređenja okoliša utvrde.

-Ovaj projekt je zamišljen vrlo jednostavno, u znakovnom, semantičkom smislu. Radi se o jednom velikom znaku u obliku rimskog broja te označava 6.12. Tako uzidan rimski broj predstavlja ulazni portal prema memorijalnoj stazi koja vodi do Srđa. Glavna nit vodilja je taj povijesni put, koji je prekinut izgradnjom magistrale na onom dijelu, učiniti prohodnim. On ustvari bitno mijenja tu pristupnost stazi jer na putu ima skalina koji su postali dio autentičnosti staze, ali su nedostupne za osobe slabe pokretljivosti. Naš memorijalni spomenik, simbolički ulaz u stazu ruši tu komunikacijsku barijeru. Konstruiramo postojeću stazu, popravljamo puknute zidove, postavljamo znakovne oznake koji će ljudima osigurati kretanje, oni ne osvjetljavaju stazu nego pružaju smjer staze. Želimo ustanoviti određenu mističnost, ne želimo ga osvjetliti kao atrakciju, nego tek tim malim oznakama i označili bi postaje kako bi bile centrirane. To bi dakle bila prva etapa. Spojem između memorijalnog objekta i postojeće staze morala bi se izgraditi nova staza – rekao je arhitekt Nikola Bašić, autor Memorijalnog ulaza.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako će Dubrovnik napokon na dostojanstven način obilježiti najveći dan u novijoj povijesti Grada.

-To je dan kada se Dubrovnik uspio othrvati napadu i ostao nepokoren grad. Mislim da se u javnosti nedovoljno ističu bitke u Dubrovniku i činjenice što je i kako Dubrovnik u Domovinskom ratu postigao, a posebno činjenice da je bio okružen s kopna, mora i zraka i uspkos tome je odolijevao snažnim napadima i obranio se do kraja. Sada ćemo na pravi, reprezentativan način prikazati 6. prosinca kao dan velike dubrovačke pobjede – naglasio je Franković.

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić naglasila je kako joj je iznimno drago što je Grad mogao predstaviti ovaj projekt dan prije obilježavanja 6. prosinca. Dodala je da su ovaj projekt uspjeli ‘oteti zaboravu’.

-Dugi niz godina Grad Dubrovnik s projektantima razrađuje projektnu dokumentaciju. Međutim, tek su se sada stekli svi potrebni uvjeti da bi se ovaj projekt mogao prezentirati i realizirati. Osigurana su sredstva za iduću godinu, a procjena je da će nam biti potrebno oko 5 milijuna kuna. Nadamo se da ćemo dogodine na 6. prosinca imati svečano otvorenje uređenih serpentina i izrađenog spomeničkog dijela. Sudionik u izradi ovog projekta je Ministarstvo branitelja koje sufinancira polovinu iznosa. Bitan je i značaj koji je Ministarstvo dalo ovome projektu s obzirom da je uz vukovarski vodotoranj još jedino serpentine Srđa odlučilo sufinancirati – rekla je Tokić.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist