GradUrednički izbor

PROJEKT GRUŽ ZATRAŽIO PRENAMJENU GRAĐEVINE Ispod Bourbona hotel s četiri zvjezdice?

PROJEKT GRUŽ ZATRAŽIO PRENAMJENU GRAĐEVINE Ispod Bourbona hotel s četiri zvjezdice?

Dubrovnik bi mogao dobiti još jedan hotel i to s četiri zvjezdice. I to ispod Bourbona, odnosno iza Robne kuće Minčeta, na dijelu zemljišta gdje se već neko vrijeme gradi stambenoposlovni kompleks, koji je zbog urušavanja dijela Ulice bana Josipa Jelačića prošle godine punio medijske stupce. Naime, kako su za DuList potvrdili iz Grada Dubrovnika investitor je podnio zahtjev za prenamjenu samostojeće poslovne građevine u hotel s četiri zvjezdice.

—Pregledom evidencija nadležnog upravnog odjela utvrđeno je da je investitor Projekt Gruž d.o.o. dana 31. listopada 2018. godine ishodilo građevinsku dozvolu kojom se dozvoljava gradnja visoke samostojeće poslovne građevine na novoformiranoj čestici zemlje 627/9 k.o. Gruž, a koja pretpostavlja gradnju trgovina, ureda i ugostiteljsko-turističkih sadržaja. Dana 3. prosinca 2019. godine zatraženo je, prema članku 81. točka 2. Zakona o gradnji, a u svrhu izrade glavnog projekta, utvrđivanje posebnih uvjeta javnopravnih tijela za prenamjenu u poslovnu građevinu / hotel 4 * / – ističu iz nadležnog upravnog odjela Grada Dubrovnika u odgovoru na naš upit. Ovaj postupak je pokrenut i još uvijek je u tijeku.

Zatvorena cesta

Usljed gradnje zgrade ispod Bourbona tvrtke Projekt Gruž, podsjetimo, prošle godine je Ulica bana Josipa Jelačića bila zatvorena za sav promet šest mjeseci. Naime, Grad Dubrovnik je donio takvu odluku zbog sigurnosti građana i imovine, s obzirom da je nakon oštećenja vodovodne cijevi u trupu ceste došlo do ispiranja materijala postojećeg nasipa uslijed čega može doći do urušavanja ceste. Sudski vještak Zvonimir Franić je, podsjetimo, 11. svibnja izašao na teren, pisali smo prošle godine, kako bi se stekao uvid u štetu koja je nastala uslijed radova na osiguranju pokosa padine brda na gradilištu. Tek u studenome, nakon što je otklonjena opasnost, Ulica bana Jelačića ponovno je otvorena za promet, a na predjelu koji je bio ponajviše oštećen, poviše gradilišta zgrada kod Grawea, nanesen je novi sloj asfalta.

Što nosi projekt?

Prema projektu Gravosa Residences, koji se može pronaći na Internetu, predstavlja stambeno-poslovni centar, a projekt čine dva objekta s ukupnom korisnom površinom od 19.543 m2. Poslovno-stambena građevinu u kojoj su smještene lamela A i B ima ukupnu korisnu površinu od 16.147 m2 i proteže se, istaknuto je u opisu projekta, na dvije podrumske etaže, prizemlje i 7 katova (-2Po+P+7). Lamela A i dio lamele B (prizemlje i 1. kat) poslovne su namjene s apartmanima površine od 30 do 78 m2. Lamelu C pak čini samostalna građevina, ukupne korisne površine 3.396 m2, koja se proteže na podrum, prizemlje, 6 katova i potkrovlje (Po+Pr+6+Potk.). Poslovne je namjene s poslovnim prostorima i apartmanima.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 10. lipnja 2020.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist