Aktualno

PROJEKT ‘CENTAR IZA GRADA’ Franković i Excelsa započeli pregovore oko podzemne garaže

Grad Dubrovnik razriješio je odnose s grupacijom Lukšić te razmišljaju o razvoju novih projekata, naglasio je to u razgovoru za DuList gradonačelnik Mato Franković. Odnos su definirali još u lipnju ove godine nakon rješavanja spora oko žičare, a milijunski dugovi su podmireni. Gradski vijećnici izglasali su visinu koncesijske naknade na zahtjev od 15 posto na 50 godina. Samo tri mjeseca nakon, točnije krajem rujna, gradonačenik i Excelsa nekretnine ponovno su sjeli za stol. Ovog puta tema je Centar Iza Grada, projekt o kojem se ozbiljno počelo razmišljatii još 2002. godine. Da su započeli s pregovorima, potvrdili su nam i iz Excelsa nekretnina, koji su suvlasnici zemljišta.

— Održali smo sastanak s gradonačelnikom na kojem smo se usuglasili da je vrijeme za započeti razgovore o projektu Centra Iza grada, a dio kojeg je i podzemna garaža, na lokaciji sadašnjeg parkirališta. Radi se o velikom i zahtjevnom projektu koji je tek na samom početku tako da se o istome u ovom trenutku ni nema što više reći – rekao je direktor Excelsa nekretnina Anto Rusković. Istaknuo je i da razmišljaju o drugim zajedničkim projektima.

— Istina je da Excelsa nekretnine rade na razvoju novih projekata, no o tome je, za sada, prerano javno govoriti – ističe Rusković.

Projekt iz ‘90-ih

Upravo je projekt Centar iza Grada potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica Matu Frankoviću navela kao recept za rješavanje prometnih muka Dubrovčana, ali i za doživotni gradonačelnički mandat. Centar iza Grada vječni je projekt, a o kojem je Franković već govorio na sjednici Gradskog vijeća prošle godine. Tada je rekao da će se krenuti u projekt kada se utvrde želje Excelse. Kad se garaža izgradi, Zagrebačka ulica moći će postati dvosmjerna, a Pile bi se rasteretile.

— Naš cilj je izmjestiti autobusni promet s Pila. Rijetke su turističke destinacije gdje autobusom možete doći do same povijesne jezgre. Je li to na krovu Centra Iza Grada ili javne garaže, obje opcije su u igri. Ne smiju više biti na platou Pile – rekao je tada Franković. Kako smo i naglasili, riječ je o dugovječnom projektu o kojem se govori još od 90-tih godina. O njemu se počelo ozbiljno pričati za vrijeme bivše gradonačelnice Dubravke Šuice u 2002. godini.

— Projekt je davna želja brojnih Dubrovčana, a sada je riječ o konačnom idejnom rješenju i buduća automatska garaža imala bi oko 600 parkirnih mjesta i veliki trgovački centar – izjavila je tada Šuica. Projekt nikad nije krenuo u realizaciju za vrijeme njenog mandata, a ponovno ga je 2011. oživio bivši gradonačelnik Andro Vlahušić pokrenuvši međunarodni urbanističko-arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za Centar Iza Grada u suradnji s Europan Hrvatska. Dodijeljene su nagrade autorima radova, a tek je 2015. godine Vlahušić s Excelsa nekretninama održao prvi radni sastanak na temu ovog projekta, uz nazočnost člana pobjedničkog tima na spomenutom natječaju. Kako su tada naveli iz gradske uprave, obje strane spremne su partnerski sudjelovati u realizaciji projekta koje se trebalo raditi u fazama, a prvi korak trebalo je biti formiranje zajedničkog tijela sastavljenog od predstavnika Grada, Excelse i arhitektonskog tima. Četiri godine nakon, Excelsa ponovno pregovara, samo s gradonačelnikom Frankovićem.

Iz tiskanog uzdanja DuLista od 23. listopada 2019.

Pročitajte još

MSC Cruises produljio obustavu krstarenja do 31. srpnja, svi brodovi u pogonu do ljeta 2021.

Dulist

‘BUĐENJE’ ZRAČNOG PROMETA Najviše letova za Hrvatsku najavljeno iz Njemačke, Beneluxa i Francuske

Dulist

USUSRET BLAGDANU Ovog četvrtka počinje devetnica sv. Antunu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija