Aktualno

Projekt “2020” vrijedan 220 milijuna eura

Direktor Roko Tolić i njegov tim iz zračne luke Dubrovnik kvalitetno su odradili izvrstan projekt vrijedan 219,975.835 milijuna eura. Tri glavna naglaska ovog projekta su sigurnost, zaštita okoliša i energetska učinkovitost. Sve tri stvari ocijenjene su dobro,

budući da ima visoku razinu koja omogućava veći postotak bespovratnih sredstava fondova EU. – istaknuo je ministar Prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić danas okupljenim medijima u Zračnoj luci Dubrovnik.

Uz njega su na predstavljanju bili direktor zračne luke Roko Tolić, pomoćnik za zračni promet Dan Simunić i pomoćnik za prometnu infrastrukturu Oliver Kumrić.

Prezentirajući Projekt obnove i razvoja zračne luke Dubrovnik 2020., direktor Roko Tolić naglasio je kako, za razliku od Zračne luke Zagreb, koja se odlučila izabrati strateškog partnera i koncesijski krenuti u dovršenje svog projekta, Dubrovnik ima vlastito znanje i sposobnost.

-Mi u Dubrovniku uvjereni smo u dobivanje sredstava jer su tijekom izrade projekta sudjelovali konzultatske tvrtke Jaspers koje je plaćala upravo EBRD, što se čini samo za vrlo perspektivne projekte. Zbog značaja projekta računamo i na maksimalno odobreni iznos od strane EU, ako toga ne bude nije ni kod nas isključeno traženje strateškog partnera.- rekao je Tolić.

Ministar Hajdaš Dončić pohvalio je ovaj projekt upravo zbog činjenice kako je ZL Dubrovnik u izradnji projekta surađivao s Ministarstvom prometa, pomorstva i infrastrukture, a kako taj primjer ubuduće treba potaknuti i ostale zračne luke na sličnu aktivnost. Istaknuo je i kako o projektu odlučuje Bruxelles, te kako je uvjeren da upravo zbog značajnosti projekta za ovaj dio Hrvatske, ali i Europe, sredstva biti maksimalna.

-Nema puno projekata koji su u ovakvoj spremnosti kao ZL Dubrovnik. Ima težinu i pomoći će mu malo lobiranja u Bruxellesu. Bit će i veći postotak bespovratnih sredstava jer su već pređene sve faze. – zaključio je ministar.
 

Projekt zračne luke Dubrovnik 2020 obuhvaća građevinske projekte rekonstrukcije postojećih te izgradnje novih kolničnih konstrukcija i objekata nužnih za sigurno i nesmetano funkcioniranje zračne luke.
Proširit će se postojeći kapaciteti kako bi se zadržala razina kvalitete usluga, ispunili zahtjevi razvoja te smanjile gužve, te provesti mjere zaštite okoliša i implementacija mjera koje za cilj imaju višu razinu energetske efikasnosti, te nabava potebne opreme i uređaja.
Od izrazitog je gospodarskog značenja, a cilj mu je ublažavanje prometne izoliranosti regije, priprema za Schengensku granicu, razvoj regije Dubrovačko-neretvanske županije, te razvoj komunalne i socijalne infrastrukture.

Pročitajte još

OPG OBITELJI BUCONIĆ Mati Kate je ‘doktorica za artičoke’, a ni jagode nisu za bacit’!

Mia Njavro Banić

Važna obavijest redakcije DuLista

Dulist

Od petka aktivne dodatne linije iz Dubrovnika prema Zagrebu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija