Aktualno

Projekt “2020” vrijedan 220 milijuna eura

Projekt "2020" vrijedan 220 milijuna eura

Direktor Roko Tolić i njegov tim iz zračne luke Dubrovnik kvalitetno su odradili izvrstan projekt vrijedan 219,975.835 milijuna eura. Tri glavna naglaska ovog projekta su sigurnost, zaštita okoliša i energetska učinkovitost. Sve tri stvari ocijenjene su dobro,

budući da ima visoku razinu koja omogućava veći postotak bespovratnih sredstava fondova EU. – istaknuo je ministar Prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić danas okupljenim medijima u Zračnoj luci Dubrovnik.

Uz njega su na predstavljanju bili direktor zračne luke Roko Tolić, pomoćnik za zračni promet Dan Simunić i pomoćnik za prometnu infrastrukturu Oliver Kumrić.

Projekt "2020" vrijedan 220 milijuna eura

Prezentirajući Projekt obnove i razvoja zračne luke Dubrovnik 2020., direktor Roko Tolić naglasio je kako, za razliku od Zračne luke Zagreb, koja se odlučila izabrati strateškog partnera i koncesijski krenuti u dovršenje svog projekta, Dubrovnik ima vlastito znanje i sposobnost.

-Mi u Dubrovniku uvjereni smo u dobivanje sredstava jer su tijekom izrade projekta sudjelovali konzultatske tvrtke Jaspers koje je plaćala upravo EBRD, što se čini samo za vrlo perspektivne projekte. Zbog značaja projekta računamo i na maksimalno odobreni iznos od strane EU, ako toga ne bude nije ni kod nas isključeno traženje strateškog partnera.- rekao je Tolić.

Ministar Hajdaš Dončić pohvalio je ovaj projekt upravo zbog činjenice kako je ZL Dubrovnik u izradnji projekta surađivao s Ministarstvom prometa, pomorstva i infrastrukture, a kako taj primjer ubuduće treba potaknuti i ostale zračne luke na sličnu aktivnost. Istaknuo je i kako o projektu odlučuje Bruxelles, te kako je uvjeren da upravo zbog značajnosti projekta za ovaj dio Hrvatske, ali i Europe, sredstva biti maksimalna.

-Nema puno projekata koji su u ovakvoj spremnosti kao ZL Dubrovnik. Ima težinu i pomoći će mu malo lobiranja u Bruxellesu. Bit će i veći postotak bespovratnih sredstava jer su već pređene sve faze. – zaključio je ministar.
 

Projekt zračne luke Dubrovnik 2020 obuhvaća građevinske projekte rekonstrukcije postojećih te izgradnje novih kolničnih konstrukcija i objekata nužnih za sigurno i nesmetano funkcioniranje zračne luke.
Proširit će se postojeći kapaciteti kako bi se zadržala razina kvalitete usluga, ispunili zahtjevi razvoja te smanjile gužve, te provesti mjere zaštite okoliša i implementacija mjera koje za cilj imaju višu razinu energetske efikasnosti, te nabava potebne opreme i uređaja.
Od izrazitog je gospodarskog značenja, a cilj mu je ublažavanje prometne izoliranosti regije, priprema za Schengensku granicu, razvoj regije Dubrovačko-neretvanske županije, te razvoj komunalne i socijalne infrastrukture.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist