DuList IN

PROJEKCIJE, RADIONICE I PREDAVANJA Program za velike i male na filmskom festivalu ‘Tišina molim!’

PROJEKCIJE, RADIONICE I PREDAVANJA Program za velike i male na filmskom festivalu 'Tišina molim!'

Četvrti po redu festival Dubrovnika u filmu ‘Tišina molim!’ počinje srijedu 20. studenog, rekli su organizatori prilikom predstavljanja programa na konferenciji za medije u ponedjeljak u prostorima Luže.

Festival koji već postaje tradicija usredotočuje se na prikaz Dubrovnika u filmskoj umjetnosti i prikazuje projekcije filmova snimanih u našem gradu. Naravno, samo projekcije ne bi bile dostatne za jedan festival, a ukratko o programu koji očekuje građane govorio je Marko Soče.

– Festival je posvećen filmovima snimljenima u Dubrovniku, ali ne bavi se samo time, kao i svake godine tu su brojne radionice za djecu, zabavni program, kvizovi i različita predavanja. Festival ove godine traje četiri dana, koja smo napunili programom pa svaki dan prikazujemo po jedan film koji je snimljen u Dubrovniku. Filmovi su žanrovski i dosta različiti pa će svatko naći nešto za sebe. U petak i u subotu imamo radionice za djecu, u petak u šest sati je filmski kviz, u subotu je završni party, a svaku večer nakon projekcije imat ćemo malo druženje uz zalogaje i glazbu DJ-a – kazao je.

Broj filmova koji su snimani u Dubrovniku stalno raste, ali je pristup njima još uvijek ograničen pa u organizaciji Festivala iz godine u godinu moraju birati iz sve manjeg fonda uradaka, o čemu je nešto rekao Tomislav Tepšić.

– Neki od filmova koje ćemo prikazati ove godine su snimani u Dubrovniku, a neki nisu. Kad kažem da nisu, onda pričam o animiranom filmu ‘Porco Rosso’ poznatog japanskog animatora Hayaoa Miyazakija koji je inspiriran Dubrovnikom. Najviše kadrova Dubrovnika ima film ‘Osveta u krvi’ koji je u cijelosti sniman u gradu. Teško je svake godine donositi nove filmove, imamo popis filmova, ali problematično je naći kvalitetne verzije, kao i dobiti prava za njihovo prikazivanje – istaknuo je.

Osim projekcija u programu se nalaze i brojne radionice, a ove godine naglasak je na aktivnostima namijenjenima djeci, kaže Tepšić. Kao jednu od zanimljivijih izdvojio je radionici o 3D printanju koju vodi dipl. ing. strojarstva Kristina Škaler iz Zagreba, kao i radionicu izrade lutaka Udruge Aster. Bitno je naglasiti da radionica izrade lutaka iz filma Porco Rosso počinje već u srijedu umjesto u četvrtak kako je navedeno u službenom programu zbog velikog interesa.

Posljednje stoljeće obuhvaća više od 120 dokumentarnih i igranih filmova snimanih u Dubrovniku, izjavio je Miran Dilberović. U slučaju ovogodišnjeg festivala to su ‘Furesti’, ‘Osveta u krvi’ i ‘Papa mora na dijetu’.

– Imamo jako zanimljiv i smiješan film ‘Osveta u krvi’ iz 1989. Toliko je loš da je smiješan, a morat ćemo ga pogledati uz malo pića i hrane da atmosfera bude bolja. Posljednji dan prikazujemo film ‘Papa mora na dijetu’ kojeg je producirao Harvey Weinstein. Sukladno njegovim producentskim metodama taj film je potpuno izmijenjen pa nam je prikazana verzija koja je izvorno nazvana ‘Papa mora umrijeti’. Radi se o zanimljivom filmu, prepunom britanskog humora koji govori o jednom svećeniku automehaničaru koji se nađe u ulozi pape – objasnio je.

Festival traje do subote 23. studenog, a ulaz na sva događanja je besplatan. Detalji o programu mogu se naći na stranicama Festivala i Facebook-u.

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist