Politika

Programska deklaracija Stranke Dubrovnik Regija

Programska deklaracija Stranke Dubrovnik Regija

U isčekivanju registracije stranke, na facebook profilu objavljena je Programska deklaracija Stranke Dubrovnik Regija – SDR.

U njoj se uz ostalo ističe kako je nastanak stranke "uvjetovan potrebom ravnopravnog uključivanja građana Dubrovačke regije u tekuća i buduća gospodarska, duhovna i politička zbivanja u ovom prostoru, odnosno u prostorima Hrvatske i Europske Unije. Cilj SDR je da svojim djelovanjem, u sklopu višestranačkog sistema, podstiče i razvija sve posebnosti i bogatstvo Dubrovačke regije oblikovano na osebujnom povijesnom, kulturnom i gospodarskom bogatstvu i posebnosti."
 
Također se navodi da će se, s obzirom da dubrovačka regija danas nigdje na kopnu ne graniči s matičnom državom, SDR  "zalagati da u budućem regionalnom preustroju Republike Hrvatske, Dubrovnik ostane regionalno središte, te da u budućnosti dobije i veće samoupravne i administrativne ovlasti umjesto sadašnjeg trenda smanjivanja i oduzimanja mu dosadašnjih ovlasti i institucija“.

– SDR je regionalna stranka koja djeluje na prostoru Dubrovačke regije, a Dubrovačka regija bi obuhvaćala prostor gradova Dubrovnika i Korčule te općina Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje, Ston, Janjina, Orebić, Trpanj, Mljet, Lastovo, Lumbarda, Smokvica, Blato i Vela Luka– ističe se u programskoj deklaraciji.

SDR smatra da nacionalne države ne mogu istovremeno uspješno rješavati pitanja lokalne i regionalne uprave i samouprave i rješavati globalnu državnu i svjetsku problematiku, odbacujesvaki centralizam na državnoj razini i zalaže se za ravnomjeran razvoj unutar Dubrovačke regije pa će se stoga zalagati za decentralizaciju regionalne administracije i operativnih stručnih službi i resora. Istovremeno zalagat će se da upravno-administrativne institucije države budu policentrično ustrojene i raspodijeljene po regijama.

– SDR odbacuje odnos metropola-provincija. Smatramo normalnom obavezom svakog građanina i svake regije podmirivanje obaveza prema široj zajednici, ali na način koji će se jasno unaprijed ustvrditi i biti prema europskim kriterijima. SDR se zalaže za formiranje regije kroz dobrovoljan pristup u regiju, stoga će se SDR svim raspoloživim demokratskim sredstvima boriti za Dubrovačku regiju u kojoj će građani po poznatim zapadnoeuropskim kriterijima kroz regionalni parlament i regionalnu vladu odlučivati o razvoju i sudbini regije. – navodi se.

Po pitanju gospodarstva „cilj SDR je bogato društvo, odnosno bogata regija“. Stoga će se uz ostalo „SDR zalagati se da Dubrovačka regija zbog svoje izoliranosti od matične države i s tim povezanih graničnih, prometnih, gospodarskih i drugih problema, dobije posebni fiskalni status bescarinske zone i porezne oaze".

Cijelu programsku deklaraciju možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist