Kultura

Programi posvećeni hrani u Dubrovačkim muzejima

Programi posvećeni hrani u Dubrovačkim muzejima

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, a u sklopu 24. edukativne muzejske akcije ‘(Pre)hrana’, Dubrovački muzeji organiziraju nekoliko edukativnih radionica i jedno predavanje. Naziv objedinjenog programa je ‘Čičulin, Bes i samoniklo jestivo bilje’.

Pedagoški odjel Dubrovačkih muzeja organizira četiri edukativne radionice koje će se odvijati u žitnici Rupe 15. i 16. svibnja. Na radionicama će sudjelovati polaznici vrtića Pile i Pile 2 te prvašići iz OŠ Marina Držića koji će, uz igru tematski vezanu za program – ‘Čičulin’, isprobati još nekoliko igračaka inspiriranih hrvatskom tradicijskom baštinom: zvutku, pagus i znatiželjnu nit. Riječ je o projektu HAI (Hrvatske autentične igračke) koji je nastao u suradnji Studija dizajna sa Udrugom poVUcizakulturu s ciljem koncipiranja i dizajna didaktičkih igračaka koje potiču interaktivno iskustvo igre, a inspirirane su hrvatskom baštinom. Didaktički materijal namijenjen je djeci predškolske i rane školske dobi koja kroz igru usvajaju razvojne vještine i ujedno upoznaju hrvatsku baštinu.

Čičulin, stara igra lovice ili mačke i miša poslužila je kao inspiracija za nastanak Hrvatske autohtone igračke. Čičulin je tako postao ‘krušjenica’ – viseća greda na kojoj se pohranjivao višak kruha kako bi on bio što dalje od tla i prljavštine, no i zato jer je često bio plijen glodavaca. Djeca će pokušati igrom povješati sve kolutove kruha bez remećenja ravnoteže konstrukcije, a prije igraonice poslušat će kratku priču o skladištenju žitarica u Rupama. Voditeljice programa su Tanja Tandara i viša muzejska pedagoginja Aleksandra Piteša.

Arheološki muzej organizira predavanje ‘Hrana kao lijek’ na kojem će viša kustosica Ivona Michl predstaviti kultnu posudu iz fundusa Muzeja u obliku božanstva Besa. Takve glinene posude sa reljefnim prikazom Besa koristile su se u kultne, odnosno medicinske svrhe. Stari Egipćani su vjerovali, da će bolesno dijete koje popije mlijeko iz ovakvog vrča ozdraviti jer će Bes, svojim božanskim moćima, majčino mlijeko pretvoriti u lijek. Predavanje će biti održano u četvrtak, 16. svibnja u tvrđavi Revelin u 19 sati.

Etnografski muzej pripremio je tradicionalnu ‘Malu školu etnologije’. Ovogodišnja terenska nastava bit će organizirana 16. svibnja u Konavlima pod nazivom ‘Samoniklo jestivo bilje – tradicija na suvremeni način’. Nakon uvodnih predavanja o tradicijskoj prehrani, polaznici srednje Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik će se upoznati s lokalnim samoniklim biljem, ubrati ga na terenu, a potom ga i kušati kao ukusno tradicijsko jelo reinterpretirano na suvremeni način. U sklopu programa posjetit će Zavičajni muzej Konavala, Mlinove na rijeci Ljutoj te Soko kulu u Dubravci. Autori programa su kustos Ivica Kipre i viša kustosica Branka Hajdić iz Dubrovačkih muzeja te kustosica Sandi Sardelić iz Gradskog muzeja Korčule.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist