Kultura

Program Igara predstavljen u Zagrebu

Program Igara predstavljen u Zagrebu

Dubrovačke ljetne igre, koje se tradicionalno održavaju od 10. srpnja do 25. kolovoza, i ove će godine okupiti više od 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta.

U 47 dana na dvadesetak scenskih i ambijentalnih lokacija renesansnog grada Dubrovnika održat će se više od 100 dramskih, glazbenih, opernih, baletnih, folklornih i drugih izvedbi, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Velvet baru u povodu predstavljanja programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara i potpisivanja ugovora s generalnim sponzorom Vipnetom.

Na konferenciji su govorili intendant Igara Krešimir Dolenčić, ravnateljica Ivana Medo Bogdanović, direktor glazbenog programa Mladen Tarbuk i rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipneta Dubravka Jusić koja je s intendantom Igara potpisala novi ugovor o produljenju generalnog sponzorstva.

 – I ove godine pripremili smo poseban Vip program od šest glazbenih koncerata, a prvim od njih obilježit ćemo dvjestotu obljetnicu rođenja velikana opere, Verdija i Wagnera. Osim toga, svim našim korisnicima nudimo 20 posto popusta na karte koje mogu kupiti u odabranim Vip centrima. Uvjerena sam da će i ovo izdanje Igara Dubrovnik pretvoriti u jedinstvenu, svjetsku pozornicu umjetnosti i kreativnosti – rekla je Dubravka Jusić, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipneta.

– Namjera nam je bila Grad doživjeti kao živi organizam, koji je s jedne strane najpoznatija  hrvatska turistička destinacija, a s druge jedno nevidljivo mjesto emotivnih slika, bezvremenskih odjeka svih znamenitih genija koji su ga nastavali i pohodili, odjeka predstava, koncerata, zvukova ljudi koji ga čine, onih koji ga posjećuju i onih koji u njemu daju najbolje od svojega umjeteonstva. Dubrovnik u svojoj kamenoj arhitekturi oduvijek krije to krhko, živo srce nevidljivoga Grada kojeg smo i predstavili na ovogodišnjem plakatu za koji su zaslužni Maro Pitarević i dizajnerski studio Šesnić&Turković. Nadamo se da će naš ovogodišnji moto „zidine od kamena, a srce od umjeteonstva“ biti opravdan – rekao je intendant Krešimir Dolenčić.

– Ove godine sjetit ćemo se dviju važnih obljetnica: dvjestote rođenja Verdija i Wagnera, te stote praizvedbe Posvećenja proljeća Igora Stravinskog. Cijeli glazbeni program je osmišljen u znaku tih godina, 1813. i 1913. U svjetionike prošlosti spada i Benjamin Britten, veliki zaljubljenik u Dubrovnik koji se rodio pred stotinu godina. Ovu će obljetnicu obilježiti Dubrovački simfonijski orkestar s pijanisticom Natalijom Trull, dok će sto i predeseti rođendan Claudea Debussyja obilježiti čuveni talijanski violončelist Enrico Dindo izvedbom njegove Sonate. Ovu glazbu, koja je odredila tok nadolazećih stoljeća želio bih suprotstaviti glazbi koja nastaje ove godine pa ćemo pokušati kroz praizvedbe naših skladatelja Klobučara i Seletkovića, te kroz koncert čuvene London Sinfoniette makar skicirati kroki današnje glazbe – kazao je direktor glazbenog programa Mladen Tarbuk.

Predstavljanje programa pred brojnom publikom obogatili su nastupi Triko cirkus teatra, Nikoline Pinko s arijom Come scoglio iz Mozartove opere Così fan tutte koja će biti premijerno izvedena 11. srpnja na Igrama te duet iz Figarovog pira u izvođenju studenata Muzičke akademije u Zagrebu.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist