Kultura

Prof. Stojan male Getaldiće povela u povijesnu šetnju Gradom

U Osnovnoj školi Marina Getaldića u petak se održalo pravo povijesno putovanje kroz Dubrovačku Republiku. Učenike je na putovanje povela sveučilišna profesorica, povjesničarka i književnica Slavica Stojan koja je svoj dubok trag ostavila u brojnim knjigama i znanstvenim radovima te slikovnicama za djecu.

Učenici su pripremili uvodni program u kojem su učenici dramske grupe prikazali isječak iz života Marina Getaldića pod mentorstvom profesorice Ane Lokas, a skladbu ‘Allegro’ J. H.Fiocca na violini je izvela učenica, ujedno i dječja gradonačelnica Grada Dubrovnika, Karmen Begić uz pratnju pijanista Alberta Frke.

Slavica Stojan je učenicima ispričala ponešto o svom radnom mjestu u Zavodu za povijesne znanosti HAZU te prikazala povijesne zapise i dokumente u koje inače nemaju tako često priliku zaviriti. Kroz predavanje se dotaknula najvažnijih činjenica i povijesnih detalja vezanih uz dubrovačku povijest. Uspješnost Dubrovačke Republike može se prepoznati i kroz moto ‘Mir, red i rad’ koji je nekoliko puta ponovila književnica kako bi naglasila vrijednosti koje su slijedili stari Dubrovčani. Zanimljivim pričama približila je trgovce, diplomate, arhitekte, zidare, brodograditelje, vlastelu, pučane i dubrovačke dječake. Pokazala je i materijale u koje se odijevao sam knez, ali i način na koji su se kažnjavali neposlušni učenici. Na samome kraju predavanja književnica je školskoj knjižnici poklonila i nekoliko svojih djela.

Pročitajte još

PRIPOVJEDAONICA JASNE HELD Mališani uživali u pričama dubrovačkog kraja

Dulist

TREĆA IZLOŽBA ‘Iza Igara’ u objektivu Marka Ercegovića

Dulist.hr

NA BOKARU Nagrađivana ‘Soba za poglede’ prema tekstu Virginije Woolf

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija