Kultura

Prof. dr.sc. Slavica Stojan pričat će nam o pojmu pirne drame

Prof. dr.sc. Slavica Stojan pričat će nam o pojmu pirne drame

Prof. dr.sc. Slavica Stojan održat će zanimljivo predavanje o pirnoj drami u Dubrovniku, 26. listopada 2018. u Glazbenoj dvorani Kneževa dvora s početkom u 18.30 sati.

Postoji duga i bogata tradicija povezanosti književnosti i događaja vjenčanja. Stari Grci su smislili pjesničku formu koju su nazvali epitalamij. Formu su popularizirali rimski pjesnici poput Ovidija, Katula i Klaudija, a zaživjela je u vrijeme renesanse novim životom i modificiranijim formama.

‘Promotrimo li stariju hrvatsku književnost očito je da se pod veliki broj dramskih djela može podvući nazivnik pirnog stvaralaštva. Za neke je povijesne drame povijesno potvrđeno da su bile prikazane na nečijoj svadbi, za neke tek slutimo da su to bile, a postoje i one drame koje su inspirirane nekim pirom kao stvarnim događajem‘, istaknula je prof. Stojan.

Pirna drama u Dubrovniku iskazuje raguzeanski identitet naglašavajući sedam temeljnih postavki odnosno općih mjesta na kojima te drame počivaju: protivljenje ženidbama ‘ne sličnim’ i zauzimanje za doktrinu korta supra korti, naglašena erotiziranost, pa čak i opscenost, glazbena pratnja (trublje i bubnjevi), pjesma zahvalnica bogu Himeneju (zaštitniku prve bračne noći), fenomen dramske robinje, kao i pohvala slobodi, miru, Gradu i dubrovačkoj vlasteli.

Ovo predavanje je drugo u sklopu zajedničkog edukativnog projekta Dubrovačkih muzeja i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku pokrenutog prošle godine s ciljem da se dodatno obrazuje zajednica i potakne je se na veću odgovornost prema kulturno-povijesnom naslijeđu koje se baštini zahvaljujući Dubrovačkoj Republici.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist