Natrag
23.5.2018 09:08

facebook

twitter

google

rss

dulist

PROF. DR. SC. PERO MALDINI ‘Na nezadovoljstvu građana ‘jašu’ brojne populističke stranke’

17.1.2018 @ 20:09 Dulist Aktualno
16;16

Podijelite:

Nema političke opcije ili ideologije koja se u nekom trenutku nije koristila populizmom. Populizam nije ideologija, već forma. Populistička je retorika donekle prihvatljiva u razumnoj mjeri, ali opasne su populističke politike – izjavio je prof. dr. sc. Pero Maldini na znanstvenoj tribini Sveučilišta u Dubrovniku ‘Populizam i kriza demokracije’ koja je održana u srijedu navečer na Sveučilišnom kampusu.

Prof. Maldini, politolog, sveučilišni profesor, pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku te politički komentator za brojne hrvatske i strane medije, na predavanju je istaknuo kako opulizam nije bio tipičan za demokraciju, posebno ne reprezentativnu, do unatrag nekoliko godina, a otad je na djelu kriza demokracije, reprezentativnosti te institucionalne funkcionalnosti.

-Veliki broj građana razočaran je tzv. mainstream političkim opcijama koje sve više sliče jedna na drugu pa se u tom procijepu rađa nezadovoljstvo, a na njemu su zajahale populističke stranke i opcije svih vrsta i boja – izjavio je prof. Maldini.

-Populizam je u svojoj srži ekskluzivistički te se suprotstavlja demokraciji, koja je inkluzivna te se zalaže za jednakost i slobodu. U trenutku kad populisti žele manipulirati te masovnom političkom mobilizacijom prekriti politički prostor određenim političkim sadržajem, neovisno o kojoj je ideologiji riječ, dolazi do sukoba demokratskih načela i populističke politike – rekao je prof. Maldini.

Podsjetimo, Sveučilište u Dubrovniku pokrenulo je ciklus znanstvenih tribina kako bi se takvim predavanjima nastojalo široj javnosti približiti zanimljive znanstvene teme i predstaviti najnovija znanstvena postignuća, a predavanje prof. dr. sc. Maldinija bilo je drugo po redu.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana