Aktualno

PROF. DR. SC. PERO MALDINI ‘Na nezadovoljstvu građana ‘jašu’ brojne populističke stranke’

PROF. DR. SC. PERO MALDINI 'Na nezadovoljstvu građana 'jašu' brojne populističke stranke'

Nema političke opcije ili ideologije koja se u nekom trenutku nije koristila populizmom. Populizam nije ideologija, već forma. Populistička je retorika donekle prihvatljiva u razumnoj mjeri, ali opasne su populističke politike – izjavio je prof. dr. sc. Pero Maldini na znanstvenoj tribini Sveučilišta u Dubrovniku ‘Populizam i kriza demokracije’ koja je održana u srijedu navečer na Sveučilišnom kampusu.

Prof. Maldini, politolog, sveučilišni profesor, pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku te politički komentator za brojne hrvatske i strane medije, na predavanju je istaknuo kako opulizam nije bio tipičan za demokraciju, posebno ne reprezentativnu, do unatrag nekoliko godina, a otad je na djelu kriza demokracije, reprezentativnosti te institucionalne funkcionalnosti.

-Veliki broj građana razočaran je tzv. mainstream političkim opcijama koje sve više sliče jedna na drugu pa se u tom procijepu rađa nezadovoljstvo, a na njemu su zajahale populističke stranke i opcije svih vrsta i boja – izjavio je prof. Maldini.

-Populizam je u svojoj srži ekskluzivistički te se suprotstavlja demokraciji, koja je inkluzivna te se zalaže za jednakost i slobodu. U trenutku kad populisti žele manipulirati te masovnom političkom mobilizacijom prekriti politički prostor određenim političkim sadržajem, neovisno o kojoj je ideologiji riječ, dolazi do sukoba demokratskih načela i populističke politike – rekao je prof. Maldini.

Podsjetimo, Sveučilište u Dubrovniku pokrenulo je ciklus znanstvenih tribina kako bi se takvim predavanjima nastojalo široj javnosti približiti zanimljive znanstvene teme i predstaviti najnovija znanstvena postignuća, a predavanje prof. dr. sc. Maldinija bilo je drugo po redu.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist