Kultura

Produžena izložba Stefana Braca Bravačića u Umjetničkoj galeriji

Produžena izložba Stefana Braca Bravačića u Umjetničkoj galeriji

Zbog interesa javnosti, izložba naziva Retrospektiva, svestranog umjetnika Stefana Braca Bravačića postavljena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelijeru Pulitika produžuje se do nedjelje, 9. listopada.

Izložba je nastala uz pomoć nasljednica, Milice i Maje Bravačić, a predstavljen je raznolik opus ovog zanimljivog kreativca, koji se uz arhitekturu bavio i slikarstvom, grafikom, brodogradnjom, yacht-dizajnom, pa čak i glazbom što je bilo okrunjeno nastupom na Dori.

Biografija:
Stefan Braco Bravačić , Dubrovnik 1926. – 2013.
Nakon osnovne i srednje škole u Dubrovniku, studira crtanje i akvarel kod profesora Samojlova i Strale te diplomira 1954. na Arhitektonskom fakultetu Tehničke velike škole u Beogradu kod profesora Nikole Dobrovića. Nakon uspješnog bavljenja urbanističkim rješenjima s grupom mladih kolega s fakulteta, s kojima osvaja nagrade na natječajima, odlazi za Sarajevo gdje radi kao arhitekt, dizajner namještaja, oprema knjige, izložbe, poslovne prostore. 1959. se vraća u Dubrovnik s obitelji gdje radi kao projektant u Arhitektu, a potom kao slobodni umjetnik i član ULUPUHA-a dizajnira kataloge, prospekte, plakate i bavi se kontinuirano slikarstvom, arhitekturom, brodogradnjom, komponiranjem glazbe. Svoj stvaralački i inovatorski duh posvećuje tih godina grafici, kada sam tiska svoje radove kroz tehniku linoreza, a potom i sitotiskom. Prvu samostalnu izložbu imao je 1964. a onda izlaze na grupnim izložbama. Član HDLU-a postaje 1971. godine. Intenzivno se bavi urbanizmom, arhitekturom, slikarstvom, a od 1981. do 1985. studira dopisnu školu za yacht design u Stanfordu U.S.A. te diplomira i stjece zvanje Yacht Architect. Druga samostalna izložba 2002. u galeriji Stradun u Dubrovniku predstavlja radove u tehnici tempere, a zatim slijede i samostalne izložbe u istoj galeriji 2006. kada izlaze slike u akrilik jarkim bojama i 2009. kada izlaze nove radove nastale u tehnici kolaža. U privatnom vlasništvu , u Europi i Americi nalaze se grafike, ulja i druge slike nastale tijekom dugog i plodnog umjetničkog vijeka ovog autora.
2010. sudjeluje kao kompozitor i izvođač na hrvatskom izboru za pjesmu Europe plasiravši se u samo finale sa svojom kompozicijom Trio tulipan.

Radno vrijeme: svaki dan, osim ponedjeljka, od 9 –do20 sati.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist