Aktualno

Prodat ćete danas, kaznu platiti za deset godina!

Prodat ćete danas, kaznu platiti za deset godina!

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju svi prodavatelji stanova dužni su za svoju nekretninu imati energetski certifikat prije sklapanja kupoprodajnog ugovora.

Iako je prva zamisao bila kako će se isto odnositi i na iznajmljivače, u međuvremenu je izmijenjena zakonska regulativa i taj rok je odgođen na 1. siječnja 2016. godine. Obzirom na mali broj ovlaštenih certifikatora koji su već pretrpani zahtjevima građana koji svoje stanove žele staviti na tržište nekretnina, nije teško pretpostaviti što bi se dogodilo jednom Dubrovniku kada bi i svi iznajmljivači morali to ekspresno rješavati.
 
– Trenutno imam barem 10-15 predmeta na stolu, ne mogu se 'obraniti' – rekao nam je Ivica Hrdalo, jedan od desetak ovlaštenih certifikatora na području Dubrovnika, kojeg su ovih dana 'zatrpali' pozivi građani koji žele svoje nekretnine uputiti u prodaju.
– U prosjeku mi treba desetak – 15 dana po objektu, jednostavno se ne stigne prije – ističe Hrdalo, koji dodaje kako bez obzira na sve ovo tržište nekretnina neće značajnije patiti.
 
Tržište stabilno, kazne vlasnicima?
 
– Agencijama nisu predviđene nikakve kazne za posredovanje pri prodaji nekretnina bez energetskog certifikata, samo vlasnicima nekretnina – kaže Hrdalo te dodaje kako se bez problema može 'odraditi i javni bilježnik i uknjižba na vlasništvo'.
– Zakon predviđa kazne za vlasnike stanova od 10-ak tisuća kuna, ali nitko vas u trenutku prodaje neće tražiti certifikat – kaže Hrdalo uz napomenu kako se u bilo kojem trenutku može dogoditi da nadležne institucije traže kupoprodajne ugovore od Porezne uprave i jednostavno poslati kazne.
– To je jedno loše zakonsko rješenje i mi smo se preko udruge žalili na to. Kako se možeš uknjižiti, ako je obaveza onda je obaveza na sve – pita se Hrdalo te dodaje kako će u takvom slučaju kaznu retroaktivno plaćati bivši vlasnici stana.
 
Zabranjeno oglašavanje
 
– Osim same prodaje, određeno je da se nekretnine bez isticanja certifikata ne smije ni oglašavati, tako da vas i zbog toga mogu kazniti – ističe Hrdalo, a uvidom na lokalne, ali i regionalne oglasnike postaje jasno kako vlasnici stanova za ovakvu odredbu ili ne znaju, ili ne mare.
 
– Zakon je propisao da svaka nekretnina koja se stavlja na tržište mora imati energetski certifikat – kaže Željko Čapin iz agencije Progen, te dodaje kako se zabrana proteže naravno i na agencije.
– No, u zakonu nije određena nikakva kaznena mjera u slučaju oglašavanja, tek je određeno da se to ne smije – dodaje Čapin koji ističe kako se oni suzdržavaju od oglašavanja dok se ne odradi certifikacija.
– Radimo dosta toga s izravnim upitima, pa nas to ne sprječava u poslu, a ozbiljni prodavatelji će se potruditi to riješiti – kaže Čapin te dodaje kako je 'Zakon dosta nespretan te zahtijeva dosta papirolologije'.
 
Rizik na svoju ruku
 
Na naš upit što se događa sada s oglašavanjem nekretnina Predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretninama županijske Gospodarske komore Frano Bezić odgovara kako je točno da se ne smiju oglašavati, ali kako to nije toliko strašno.
– Kada klijent dođe u agenciju mi ga moramo upozoriti da on nekretninu ne smije prodati bez certifikata – ističe on, a na naš upit što se događa ako netko samostalno prodaje nekretninu, Bezić kaže kako 'idu na svoj rizik'.
 
– Agencije su za taj posao ovlaštene, a ako netko ide sam ili kupuje na svoju ruku snosi rizik da će neke stvari biti nepravilne, ali to je njihova stvar – kaže Bezić te dodaje da je to ipak svačija odluka samostalno.
-Naša situacija je možda specifična jer imamo i kuće primjerice unutar zidina koje su stare nekoliko stotina godina i koje također moraju imati certifikat, bez obzira na starost, bez obzira na vrstu gradnje. Naši ljudi to ne shvaćaju – kaže Bezić te dodaje kako je to stavka koja može itekako pomoći ljudima
-To je mala suma novca, koja u konačnici može puno pomoći ljudima, jer su i porezi, a i krediti povoljniji – zaključio je Bezić
 
 

Razredi i potrošnja
Većina zgrada 'u sredini'
 
– Energetsko certificiranje je postupak kojim se utvrđuju energetska svojstva zgrade ili samostalne uporabne cjeline, a obvezno uključuje proračun energetskih potreba zgrade, proračun potrebne godišnje specifične toplinske energije za grijanje i hlađenje za referentne klimatske uvjete, određivanje energetskog razreda zgrade i izradu energetskog certifikata. Stambene zgrade su svrstane u 8 energetskih razreda: od A+ do G pri čemu A+ označava energetski najpovoljniji razred (potrošnja energije je manja od 15 kWh/m2 godišnje), a G označava najnepovoljniji razred (potrošnja energije je veća od 250 kWh/m2 godišnje). Da bi se zgrade mogle uspoređivati određeni su referentni klimatski podaci prema kojima se računa potrošnja energije. Na taj načim je isključen utjecaj korisnika (otvaranje prozora i sl.) na potrošnju energije. Drugim riječima energetski certifikat nam pokazuje koje su stvarne potrebe zgrade za energijom prema unaprijed određenim parametrima (primjerice unutarnja temperatura prostorje u sezoni grijanja iznosi 20 ° C). Zbog slabe izolacije, većina starijih zgrada i stanova ima potrošnju veću od 50 kWh/m2 godišnje što ih svrstava u energetski razred C. Novije zgrade uglavnom imaju potrošnju manju od 50 kWh/m2 godišnje što ih svrstava u energetski razred B – kaže Hrdalo.
 
 
Trajanje i cijena
 2700 kuna za 10 godina
Certifikat se izdaje na deset godina, mora se napraviti na svim objektima većim od 50 metara četvornih, a  za nekretnine do 400 'kvadrata' cijena je 2700 kuna (s PDV-om). Veći objekti računaju se posebno.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist