Aktualno

PROČITAJTE Smjernice Policije za zaštitu od požara

PROČITAJTE Smjernice Policije za zaštitu od požara

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske evidentirano je deset požara na otvorenom prostoru kojim je opožarena veća površina suhe trave, niskog raslinja, borove šume i trske. Najveći broj požara evidentiran je u Metkoviću, čak njih sedam, dok su preostala tri požara evidentirana u Konavlima, Trstenom i na Pelješcu.

Dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika PP Metković, u dva zasebna slučaja pronađeni su počinitelji i to požara koji je izbio 21. veljače, oko 13 sati u mjestu Bijeli Vir u općini Zažablje. Požar je iz nehaja izazvao 77-godišnjak ne provodeći mjere zaštite od požara prilikom spaljivanja otpada. Požar se nekontrolirano proširio na susjedne poljoprivredne površine, a ugasili su ga pripadnici JVP Metković.

Iz istog razloga izazvan je i požar koji je 21. veljače izbio oko 13,45 sati u Metkoviću, a za kojeg je odgovoran 63-godišnjak. Požar se nekontrolirano proširio na susjedno poljoprivredno gospodarstvo, gdje je izgorjelo oko 100 bala sijena. Požar su ugasili pripadnici JVP Metković.

Policija protiv dvojice odgovornih muškaraca Općinskom sudu u Metkoviću podnosi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz čl.8 Zakona o zaštiti od požara.

Osim navedenog, policijski službenici Policijske postaje Metković su tijekom proteklog vikenda neposrednim zapažanjem u 4 zasebna slučaja utvrdili kako fizičke osobe krše Županijsku Odluku o provođenju posebnih mjera zaštite od požara koja se odnosi na obvezu prijavljivanja spaljivanja biljnog otpada vatrogasnoj postrojbi, te će se Županiji dubrovačko-neretvanskoj dostaviti obavijesti o počinjenom prekršaju.

Nadalje, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je do požara u Brocama došlo prilikom spaljivanja biljnog otpada od strane 61-godišnjaka kada se vatra proširila na okolno raslinje. U gašenju navedenog požara, osim zemaljskih vatrogasnih postrojbi, sudjelovali su air tractor i kanader kao i vatrogasno plovilo.

Slijedom navedenog želimo pozvati građane na odgovorno ponašanje prilikom obavljanja radova u polju ili drugih načina korištenja otvorenog plamena.

Pored toga što požari predstavljaju opasnost za ljude i njihovu imovinu i mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu oni predstavljaju i opasnost za održavanje cjelokupnog ekosustava, posebno močvarnih predjela koji su staništa mnogim vrstama biljaka i životinja. Požari degradiraju močvarne ekosustave, smanjuju biološku raznolikost, ubrzavaju eroziju zemljišta, mijenjaju mikroklimu i vodne režime.

Temeljem odredbi Zakona o zaštiti od požara i Županijske odluke o provođenju posebnih mjera zaštite od požara do 1. svibnja spaljivanje korova je dozvoljeno uz poduzimanje propisanih mjera zaštite od požara koje podrazumijevaju da se:

1. prije početka loženja vatre o tome izvijesti nadležna vatrogasna postrojba
2. oko mjesta na kojemu će se ložiti vatra očistiti trava i drugi zapaljivi materijal;
3. osigura voda i druga priručna sredstva za gašenje;
4. ne napušta mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila.

Apeliramo na građane da ovo upozorenje shvate ozbiljno, kako bi opasnost od izbijanja požara i njegovog širenja sveli na minimum i time dali vlastiti doprinos u efikasnom provođenju mjera zaštite od požara, te istovremeno izbjegli i vlastitu odgovornost prilikom provođenja mjera nadzora nad spaljivanjem od strane policijskih službenika.

Isto tako, pozivamo sve građane da u slučaju bilo kakvih korisnih saznanja o osobama koje obavljaju spaljivanje na područjima na kojima je to zabranjeno ili spaljivanje obavljaju suprotno zakonskim propisima o tome obavijeste policiju pozivom na telefonski broj 192 ili putem mobilne aplikacije MUP – Sigurnost i povjerenje.

 

Pročitajte još

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist