Aktualno

Pročitajte konačni prijedlog Zakona koji će onemogućiti Vlahušića u kandidiranju zbog presude u aferi Šipan

Pročitajte konačni prijedlog Zakona koji će onemogućiti Vlahušića u kandidiranju zbog presude u aferi Šipan

Na stranicama Vlade RH objavljen je Konačni prijedlog Zakona o dopunama Zakona o lokalnim izborima. Riječ je o aktu kojim bi se spriječila kandidatura osobama koje su pravomoćno osuđene zbog različitih kaznenih djela, a sudeći prema finalnoj verziji ona će zaista ‘kačiti’ dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića.

Kako se navodi u prijedlogu, ‘u praksi je utvrđeno da je u cilju zaštite digniteta članova predstavničkih tijela jedinica, lokalne i područne (regionalne) samouprave te općinskih načelnika, gradonačelnika i župana i njihovih zamjenika potrebno dodatno ograničiti mogućnost kandidiranja birača na lokalnim izborima utvrđivanjem kataloga kaznenih djela počinjenje kojih predstavlja zapreku za kandidiranje, tako da birači i političke stranke ne smiju za člana predstavničkog tijela jedinice
niti za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana i njihovog zamjenika kandidirati osobe koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci i to od trenutka pravomoćnosti sudske presude do isteka roka rehabilitacije za počinjeno kazneno djelo prema posebnom zakonu. Navedeno ograničenje primjenjivalo bi se isključivo u odnosu na osude za kaznena djela iz zakonskog kataloga i u odnosu na trajanje rehabilitacijskih rokova za počinjena kaznena djela prema posebnom zakonu za:
1.teška kaznena djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva,
2.kaznena djela koja ne zastarijevaju prema Ustavu Republike Hrvatske,
3.teška kaznena djela protiv života i tijela,
4.teška kaznena protiv spolne slobode,
5.teška kaznena djela protiv spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta,
6.kaznena djela protiv Republike Hrvatske,
7.kaznena djela protiv službene dužnosti,
i to ako se za gore navedena kaznena djela u trenutku stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora izrečena kazna izvršava ili tek predstoji njezino izvršenje ili nisu protekli rokovi rehabilitacije po posebnom zakonu’, navodi se u prijedlogu koji je objavljen na stranicama Vlade.

S obzirom da se u zakonu ne spominje uvjetna ili bezuvjetna kazna, ovakav prijedlog Zakona odnosi se i na dubrovačkog gradonačelnika Vlahušića koji je osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od godinu u aferi Šipan i to za kaznena djela koja bi po ovom prijedlogu spadala u ‘kaznena djela protiv službene dužnosti’. Ukoliko Zakon ne ‘padne’ na Ustavnom sudu gradonačelnik Vlahušić neće se moći kandidirati na sljedećim lokalnim izborima u svibnju 2017. godine.

Prijedlog Zakona možete iščitati OVDJE.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist