Aktualno

PROČISTAČ U KOMOLCU Kemijska i radiološka onečišćenja tek u drugoj fazi

PROČISTAČ U KOMOLCU Kemijska i radiološka onečišćenja tek u drugoj fazi

Iz Vodovoda Dubrovnik nedavno su objavili kako će pročistač u Komolcu biti pušten u rad nakon što dobije sve potrebne ateste i tehnički pregled. Stoga nas je zanimao niz tehničkih detalja o kojima su se u proteklom razdoblju postavljala pitanja.

Na upit DuLista iz Vodovoda su istaknuli kako je u pročistač ugrađeno tehnološko postrojenje koje je pokrenuto i prolazi kroz fazu provjere i usklađivanja svih sastavnih komponenti.
— Osim radova na tehnološkom postrojenju izvode se završni građevinski radovi na unutarnjem uređenju te radovi na vanjskom dijelu građevine. Istodobno se izvode radovi na povezivanju na energetsku mrežu, povezivanju na postojeći sustav vodoopskrbe Rijeke dubrovačke, na sustav ispuštanja otpadne vode te radovi na internoj prometnici s građevinama potpornih zidova. Nakon što tehnološki dio pročistača prođe uspješno sve projektom predviđene testove, budu gotovi završni građevinski radovi s radovima na uređenju okoliša područje zahvata, po vremenskom planu Izvođača planiran je tehnički prijem koncem listopada. Po ishođenju uporabne dozvole pročistač se pušta u jednogodišnji operativni rad sa svrhom postizanja ugovorom jamčenih operativnih troškova od strane izvođača. U tom razdoblju uređaj pročišćava vodu, a svi troškovi rada uređaja idu na teret izvođača – naveli su nam iz Vodovoda te objasnili kako pročistač rješava onečišćenja slivnog područja Omble, koja načelno mogu biti fizikalnog, biološkog i kemijskog porijekla te radiološko onečišćenje.

Kemijska i radiološka onečišćenja su II faza

— Fizikalno onečišćenje očituje se kao povećanje temperature vode, pojava mutnoće vode, pojava boje, okusa i mirisa vode te u novije vrijeme pojava mikroplastike. Na temelju karakteristika tehnološkog dijela uređaja uz pomoć procesa ultrafiltracije iz sirove vode uklanjaju se bakterije, mikro organizami, virusi i sve vrste suspendiranih tvari (predvidljiva biološka onečišćenja) te mutnoća, mikroplastika i slično. Pročišćavanje sirove vode na uređaju prolazi kroz dvije faze. Prva faza je filtriranje automatskim filtrima gdje se otklanjaju grube nečistoće. Nakon prve faze dolazi proces ultrafiltracije gdje se voda filtrira u ultrafiltracijskim modulima (veličina pore 0,02 mm, 2.0.–5 mm) – istaknuli su iz Vodovoda.

Zanimalo nas je također postoji li mogućnost da i nakon puštanja pročistača u pogon dolazi do prekida u opskrbi pitkom vodom zbog onečišćenja?

— Uređaj je dizajniran da otklanja predvidljiva biološka i fizikalna onečišćenja. Do izgradnje II faze uređaja neće biti moguće otkloniti eventualna kemijska i radiološka onečišćenja vode, koja do sada nisu zabilježena i mala je vjerojatnost da će u budućem razdoblju i nastati. Izvedbom postrojenja od aktivnog ugljena (ii faza) moguće je procesom adsorpcije (sposobnost čvrste tvari da na svojoj graničnoj površini veže molekule plina ili otopljene tvari iz otopina) i procesom katalitičke redukcije uklanjati organska (biološka), određena kemijska zagađenja i radiološka onečišćenja. Kroz projekt izgradnje pročistača (I faza) predviđena je izgradnja priključne infrastrukture na buduću ii fazu – izgradnju postrojenja s aktivnim ugljenom – naveli su u odgovoru iz Vodovoda.

Još se ne zna cijena računa

Pitali smo ih također na koji način je riješena opskrba električnom energijom za pročistač?

— Opskrba električnom energijom uređaja za pročišćavanje voda u Komolcu riješena je priključnim energetskim vodom od TS Pročistač do TS Betonjerka (na spoju pristupne prometnice s prometnicom Komolac – Brgat). Trenutno su u tijeku radovi na polaganju energetskih kabela. Također kompletno postrojenje ima izgrađen i rezervni sustav opskrbe električnom energijom (elektro-agregat) za autonoman rad u slučaju bilo kakovih poremećaja u sustavu opskrbe električnom energijom – kazali su Vodovoda. Na koncu nas je zanimalo hoće li, i ako hoće koliko, zbog pročistača biti veći računi koje Vodovod ispostavlja građanima?

— Na temelju Ugovora o izgradnji uređaja za pročišćavanje vode izvođač je u obvezi da u godinu dana postigne jamčene operativne troškove rada uređaja za pročišćavanje vode. Ti troškovi nakon proteka godine dana ulaze u izračun cijene vodne usluge javne vodoopskrbe te će sukladno načelu ekonomske cijene vode i punog povrata troškova, Zakonu o vodama i Uredbi o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva izračunati nova najniža cijena vodnih usluga. Iznos povećanja najniže osnovne cijene vodne usluge javne vodoopskrbe u ovom trenutku teško je procijeniti bez svih parametara. Vodovod Dubrovnik će dio troškova na održavanju i radu uređaja pokriti racionalizacijom troškova u poslovanju – zaključili su u svom odgovoru iz Vodovoda Dubrovnik.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist