Politika

PROBLEMI ZA LABURISTE Nikolić traži isključenje Bupića, Kristića i Tireli

PROBLEMI ZA LABURISTE Nikolić traži isključenje Bupića, Kristića i Tireli

Predsjednik Županijske podružnice Laburista DNŽ Ivan Nikolić pokrenuo je postupak za isključenje v.d. predsjednice Laburista Nansi Tireli i članova Matka Bupića i Mara Kristića. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

„Zbog povrede Etičkog kodeksa Hrvatskih laburista – Stranke rada pokrenut je postupak za isključenje iz članstva vršiteljice dužnosti predsjednice Hrvatskih laburista – Stranke rada Nansi Tireli te članova Matka Bupića i Mara Kristića, koji ujedno obnašaju i dužnost gradskih vijećnika Grada Dubrovnika. Do okončanja postupka pred Sudom častim zatražena je suspenzija v.d. predsjednice Nansi Tireli i članova Matka Bupića i Mara Kristića.

Hrvatski laburisti – Stranka rada i statutarno su deklarirani kao stranka lijeve političke orijentacije. Suprotno tome članovi Matko Bupić (bivši član HDZ-a) i Maro Kristić (bivši član HSS-a) u svojim javnim istupima, isticanjem kako oni nisu ljevičari, obezvrjeđuju Statut stranke i time krše Etički kodeks Hrvatskih laburista.

Isticanje konzervativnih i ekstremno desnih stavova, poput Bupićeve usporedbe homoseksualaca s pedofilima ili podrška inicijativi „U ime obitelji“, predvođene Željkom Markić, za tzv. referendum o braku, suprotno napucima Hrvatskih laburista, nanosi nemjerljivu štetu Hrvatskim laburistima – Stranci rada, te se na taj način također krši stranački Etički kodeks.

Također, neprihvatljiva je suradnja Matka Bupića i Mara Kristića, kao gradskih vijećnika, s HDZ-om, a sve bez konzultacija, odnosno upoznavanja svih članova Izvršnog odbora Ogranka Dubrovnik (prije no što je raspušten) s načinom mogućeg glasovanja na sjednicama Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.

Zbog svojih ekstremno desnih stavova i inzistiranja da prihvate načela Hrvatskih laburista Matko Bupić i Maro Kristić također su u stalnom sukobu s vodstvom Županijske podružnice Hrvatskih laburista – Stranke rada Dubrovačko – neretvanske županije, te u svojim javnim istupima potenciraju unutarstranačke sukobe i obezvrjeđuju rad Županijske podružnice.

Zbog svega navedenog i neprihvaćanja Statuta stranke, potpisnik ovog priopćenja, predsjednik Županijske podružnice Ivan Nikolić dao je prijedlog za isključenje Matka Bupića i Mara Kristića iz članstva Hrvatskih laburista.

Iako je v.d.predsjednica Nansi Tireli upoznata s navedenim problemima, umjesto da se drži stranačkih načela, Statuta i Etičkog kodeksa, ona je na stranačkom sastanku dala podršku Bupiću i Kristiću „jer ne želi ostati bez vijećnika“, a nakon što je ucijenjena njihovim istupanjem iz članstva, odnosno mogućnošću da „oni izađu na izbore samostalno“, dok je potpisniku ovog priopćenja, predsjedniku Županijske podružnice Ivanu Nikoliću zaprijetila suspenzijom i ponudila mu da preda ostavku ili će predložiti Nacionalnom vijeću raspuštanje podružnice.

Za Hrvatske laburiste – Stranku rada prihvatljivije je da u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika ima dva vijećnika manje nego da oni svojim djelovanjem i dalje nanose štetu stranci, a osim toga ucjene su u Hrvatskim laburistima neprihvatljive. Povrh svega isključenjem Matka Bupića i Mara Kristića ujedno će im se omogućiti i želja da ne budu dio stranke koja je deklarirana kao ljevica.

Prihvaćanjem ucjene, podrškom Matku Bupiću i Maru Kristiću, v.d. predsjednica Nansi Tireli svojim istupom i ponašanjem preuzela je i političku odgovornost za njihove istupe, te time nanijela štetu interesima i ugledu članova Hrvatskih laburista Dubrovačko – neretvanske županije i Stranke u cjelini zbog čega, kao i zbog prijetnji predsjedniku Županijske podružnice, također je pokrenut i postupak za njeno isključenje.

Predsjednik Županijske podružnice Hrvatskih laburista – Stranke rada Dubrovačko – neretvanske županije
Ivan Nikolić”

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist