Vaše vijesti

PRIZNANJE BREKO KUSTURA Dala doprinos na ponovnom otkrivanju vrijednosti glazbe fra Bernardina Sokola

U prigodi obilježavanja Dana državnosti, od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović odlikovana je prof. dr. sc. Hana Breko Kustura Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske promicanjem hrvatske franjevačke crkvene glazbe te proučavanjem franjevačke baštine i hrvatske književnopovijesne ostavštine.

Ova vrijedna i samozatajna žena, nakon što je postala akademik HAZU u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju, tako je još jednom dobila priznanje za svoj iznimno plodni rad na glazbenom području.
Profesorica Breko Kustura dala je veliki doprinos i na ponovnom otkrivanju vrijednosti glazbe fra Bernardina Sokola, kojeg su partizani 28. rujna 1944. kod Badije nevina i bez suda ubili. Bez obzira na činjenicu da je Sokol još za života bio uvršten u neke strane glazbene leksikone, njega i njegova djela bio je obavio veo šutnje. Tek 75 godina poslije njegove mučeničke smrti Skupština Dubrovačko-neretvanske županije, na temelju svog Statuta, na 10. sjednici održanoj 29. travnja 2019., nagradila ga je posthumno Priznanjem u obliku diplome za iznimna dostignuća značajna za Dubrovačko-neretvansku županiju.

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

OGORČENA ČITATELJICA ‘Kazin je na Pilama, ne može više ovako!’

Dulist

Klaustar Male braće remek djelo stvaralaštva

Dulist

STANARI BOURBONA OGORČENI ‘Kod Grawea buše tornom do ponoći, prekipjelo nam je’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija