Vaše vijesti

PRIZNANJE BREKO KUSTURA Dala doprinos na ponovnom otkrivanju vrijednosti glazbe fra Bernardina Sokola

U prigodi obilježavanja Dana državnosti, od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović odlikovana je prof. dr. sc. Hana Breko Kustura Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske promicanjem hrvatske franjevačke crkvene glazbe te proučavanjem franjevačke baštine i hrvatske književnopovijesne ostavštine.

Ova vrijedna i samozatajna žena, nakon što je postala akademik HAZU u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju, tako je još jednom dobila priznanje za svoj iznimno plodni rad na glazbenom području.
Profesorica Breko Kustura dala je veliki doprinos i na ponovnom otkrivanju vrijednosti glazbe fra Bernardina Sokola, kojeg su partizani 28. rujna 1944. kod Badije nevina i bez suda ubili. Bez obzira na činjenicu da je Sokol još za života bio uvršten u neke strane glazbene leksikone, njega i njegova djela bio je obavio veo šutnje. Tek 75 godina poslije njegove mučeničke smrti Skupština Dubrovačko-neretvanske županije, na temelju svog Statuta, na 10. sjednici održanoj 29. travnja 2019., nagradila ga je posthumno Priznanjem u obliku diplome za iznimna dostignuća značajna za Dubrovačko-neretvansku županiju.

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

‘NAGRADNO OTIMANJE’ Mislio sam da sam artikle u Studenca kupio na akciji, ali onda me šokirao račun

Dulist

VIDEO A poslije kiše dolazi – duga…

Dulist

Nije nas zaobišao strašan neverin, stiže nam video iz Korčule

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija