Natrag
18.2.2019 11:23

facebook

twitter

google

rss

dulist

Privremeno “sakrivena” morska kornjača

16.4.2013 @ 20:56 Mia Njavro Zanimljivosti
2;2

Podijelite:

U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik u tijeku je provođenje plinske dezinsekcije-fumigacije eksponata sedmopruge usminjače, Dermochelys coriacea s ciljem suzbijanja štetnika, u narodu nazvanog 'krušar' ili Stegobium paniceum.

Riječ je o vrsti koja je rasprostranjena po čitavom svijetu, a hrani se žitaricama, brašnom, suhim i ljekovitim biljem, duhanom, vunom, kožom, suhim mesom, papirom, plutom, drvenim proizvodima i sl., te predstavlja iznimno opasnog štetnika za muzejske predmete.

S obzirom da se dezinsekcija obavlja primjenom otrovnog plina fosforovodika, iz sigurnosnih razloga eksponat neće biti dostupan za javnost do 22. travnja 2013. godine. Dezinsekciju bez naknade obavlja tvrtka Agrosan d.o.o. iz Zagreba, koja posjeduje dozvolu Ministarstva kulture za zaštitne radove na kulturnoj baštini i već je dvadesetak godina prisutna u Dubrovniku na poslovima suzbijanja štetnika u mnogim crkvama, knjižnicama i muzejima.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana