Aktualno

PRIRUČNIK ZA RODITELJE GORDANE BULJAN FLANDER ‘Kazna nije rješenje, nego razgovor i dobro djelo’

Bitno je da djeca rastući imaju ono što im najviše treba. Ljubav, podršku, razumijevanje, prihvaćanje, oslonac, poticaj i nekog bezuvjetno svog – rekla je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander nakon kratkog filma ‘Ovo smo mi’ na predstavljanju svoje nove knjige ‘Znanost i umjetnost odgoja – Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje’ u utorak u Dvorani Ivana Pavla II.

– Ovu knjigu smo odlučili napisati jer smo htjeli roditeljima na jednom mjestu dati odgovore na svakodnevna pitanja i dileme. Nema roditelja koji se ne pita jesu li nešto dobro učinili, i mogu li biti bolji roditelji. Ne treba za sve ići stručnjaku i čekati red, nemamo dovoljno psihologa, nemamo dovoljno dječjih psihijatara – rekla je o radu 32 autora i svrsi samog priručnika.

– Nije namijenjena određenoj skupini roditelja nego zaista svim roditeljima. Roditelji mogu puno i od djece naučiti slušajući ih – kazala je, osvrnuvši se na mnoge ideje koje nisu iskoristili tijekom četiri godine pisanja.

Prilikom predstavljanja publici se obratio i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

– Tema je svevremenska. O tome upravo kaže i povijest, još i u Dubrovačkoj Republici se upravo o tome raspravljalo. Na koji način pristupiti mladima, kako rješavati određena razmišljanja i probleme koji muče mlade ljude i kako ići u korak s vremenom – izjavio je.

– Što će nam zgrade ako one nemaju dušu? – podsjetio je Franković, i istaknuo važnost proaktivnog djelovanja grada i njegovih institucija u radu s mladima.

– To nije obična knjiga samopomoći u kojoj uživate manje ili više dok ju čitate i kasnije ju negdje ostavite. Ono što iz knjige prepoznajem je velika erudicija urednice i svih autora. Savjeti koje ovdje možete naći su relativno jednostavni, ali istovremeno oni nose jednu neobičnu mudrost, bez upadanja u apstrakcije, bez savjeta ex cathedra. Oni su životni, nema govora s distance, sve je neposredno i izravno. Tema koja teče od početka do kraja knjige jest roditeljsko-odgojiteljska igra između reda za kojim kao roditelji težimo, i nekakvog nereda koji se događa u svijetu u kojem živimo i u nama samima – objasnio je mr. sc. Josip Lopižić, klinički psiholog i predsjednik Hrvatskog psihološkog društva.

Za roditelje je izdvojio pojam opasnosti rutine te da je važno naći balans u odgoju.

– Poznat nam je pojam ‘kruga zla’ koji se nekad događa, da neki zlostavljač ne stvara samo žrtvu, nego stvara sutra i novog zlostavljača. U takvim situacijama je potrebno naći način kako prekinuti taj krug. Kako pomoći nekome da ono što je on doživio i gdje je bio ranjen ne prenosi dalje, nego da uspije to nadrasti i učiniti korak dalje – rekao je don Hrvoje Katušić, predstojnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije.

Naglasio je i da roditelji ne primaju formalnu edukaciju već često uče iz primjera te da priručnik to pokušava djelomično nadomjestiti. Podsjetio je i da se radi o prvom takvom domaćem radu, koji je prvenstveno usmjeren sprječavanju problema prije nego što se stvore.

Silva Capurso, doktorandica ERF-a iz područja poremećaja u ponašanju djece, savjetnica Terapijskih vještina za rad s djecom, novinarka i dugogodišnja urednica emisije Zdravi bili HRT-a usredotočila se na temu zlostavljanja i opasnosti medija.

– To su uglavnom teme o kojima zapravo ne želimo razmišljati kad govorimo o djeci. Nitko ne želi čuti niti znati da djeca pate, da im je teško, teško to i sami prihvaćamo. Ne volim razmišljati o zlostavljanoj djeci, posebno je osjetljiva tema seksualno zlostavljane djece – pojasnila je.

Upozorila je da mediji rado pišu o zlostavljanoj djeci, i da su ih roditelji u tim slučajevima dužni zaštititi jer medijske objave samo povećavaju nanesenu patnju.

– Batina nije izašla iz raja – zaključila je, i pozvala roditelje da ne koriste fizičko kažnjavanje jer ono ne nosi nikakvu korist već samo šteti.

Prisutnima se obratila i Dora Vicelić, učenica 5a razreda OŠ Ivana Gundulića, pružajući perspektivu iz prve ruke.

– Ova knjiga bi mogla pomoći vama da bolje shvatite djecu. Prije svega htjela bih vam reći da su potrebe djece odmor, zabava, roditelji, podrška, zagrljaj, pomoć, razgovor i utjeha. Djeca imaju svoja razmišljanja i drukčije gledaju na svijet. Oni imaju veliku maštu, i još veće srce. Njihova rješenja mogu biti točna – ukazala je.

– Kazna nije rješenje, nego razgovor i dobro djelo. Roditelji, kad vam je teško, potražite savjet. Zatražiti pomoć nije sramota – podsjetila je roditelje, i pozvala ih da poslušaju vlastiti savjet.

Predstavljanju knjige prethodio je i kratki film naziva Ovo smo mi koji je izradio Odbor mladih Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Inače, Znanost i umjetnost odgoja je knjiga o odgoju djece koja je nastala na temelju dugogodišnjeg rada s djecom prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander i njenih suradnika iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabrog Telefona. Tekstove potpisuju stručnjaci u području psihologije, psihijatrije, socijalne pedagogije, logopedije, socijalnog rada, neuropedijatrije i fizijatrije, uz glavno uredništvo Gordane Buljan Flander. 720 stranica knjige obiluje dječjim crtežima, pismima i porukama djece odraslima.

Đivo Glanz

Pročitajte još

Ne propustite tribinu ‘Statusna pitanja hrvatskih branitelja’

Dulist

ŽALBA STRABAGA ODBIJENA Grcima posao pristupne ceste Pelješkog mosta

Dulist

‘ZAKASNILA’ ČETIRI DANA Milijunta posjetiteljica zidina u Dubrovniku provodi medeni mjesec

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija