Aktualno

PRIRUČNIK ZA RODITELJE GORDANE BULJAN FLANDER ‘Kazna nije rješenje, nego razgovor i dobro djelo’

PRIRUČNIK ZA RODITELJE GORDANE BULJAN FLANDER 'Kazna nije rješenje, nego razgovor i dobro djelo'

Bitno je da djeca rastući imaju ono što im najviše treba. Ljubav, podršku, razumijevanje, prihvaćanje, oslonac, poticaj i nekog bezuvjetno svog – rekla je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander nakon kratkog filma ‘Ovo smo mi’ na predstavljanju svoje nove knjige ‘Znanost i umjetnost odgoja – Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje’ u utorak u Dvorani Ivana Pavla II.

– Ovu knjigu smo odlučili napisati jer smo htjeli roditeljima na jednom mjestu dati odgovore na svakodnevna pitanja i dileme. Nema roditelja koji se ne pita jesu li nešto dobro učinili, i mogu li biti bolji roditelji. Ne treba za sve ići stručnjaku i čekati red, nemamo dovoljno psihologa, nemamo dovoljno dječjih psihijatara – rekla je o radu 32 autora i svrsi samog priručnika.

– Nije namijenjena određenoj skupini roditelja nego zaista svim roditeljima. Roditelji mogu puno i od djece naučiti slušajući ih – kazala je, osvrnuvši se na mnoge ideje koje nisu iskoristili tijekom četiri godine pisanja.

Prilikom predstavljanja publici se obratio i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

– Tema je svevremenska. O tome upravo kaže i povijest, još i u Dubrovačkoj Republici se upravo o tome raspravljalo. Na koji način pristupiti mladima, kako rješavati određena razmišljanja i probleme koji muče mlade ljude i kako ići u korak s vremenom – izjavio je.

– Što će nam zgrade ako one nemaju dušu? – podsjetio je Franković, i istaknuo važnost proaktivnog djelovanja grada i njegovih institucija u radu s mladima.

– To nije obična knjiga samopomoći u kojoj uživate manje ili više dok ju čitate i kasnije ju negdje ostavite. Ono što iz knjige prepoznajem je velika erudicija urednice i svih autora. Savjeti koje ovdje možete naći su relativno jednostavni, ali istovremeno oni nose jednu neobičnu mudrost, bez upadanja u apstrakcije, bez savjeta ex cathedra. Oni su životni, nema govora s distance, sve je neposredno i izravno. Tema koja teče od početka do kraja knjige jest roditeljsko-odgojiteljska igra između reda za kojim kao roditelji težimo, i nekakvog nereda koji se događa u svijetu u kojem živimo i u nama samima – objasnio je mr. sc. Josip Lopižić, klinički psiholog i predsjednik Hrvatskog psihološkog društva.

Za roditelje je izdvojio pojam opasnosti rutine te da je važno naći balans u odgoju.

– Poznat nam je pojam ‘kruga zla’ koji se nekad događa, da neki zlostavljač ne stvara samo žrtvu, nego stvara sutra i novog zlostavljača. U takvim situacijama je potrebno naći način kako prekinuti taj krug. Kako pomoći nekome da ono što je on doživio i gdje je bio ranjen ne prenosi dalje, nego da uspije to nadrasti i učiniti korak dalje – rekao je don Hrvoje Katušić, predstojnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije.

Naglasio je i da roditelji ne primaju formalnu edukaciju već često uče iz primjera te da priručnik to pokušava djelomično nadomjestiti. Podsjetio je i da se radi o prvom takvom domaćem radu, koji je prvenstveno usmjeren sprječavanju problema prije nego što se stvore.

Silva Capurso, doktorandica ERF-a iz područja poremećaja u ponašanju djece, savjetnica Terapijskih vještina za rad s djecom, novinarka i dugogodišnja urednica emisije Zdravi bili HRT-a usredotočila se na temu zlostavljanja i opasnosti medija.

– To su uglavnom teme o kojima zapravo ne želimo razmišljati kad govorimo o djeci. Nitko ne želi čuti niti znati da djeca pate, da im je teško, teško to i sami prihvaćamo. Ne volim razmišljati o zlostavljanoj djeci, posebno je osjetljiva tema seksualno zlostavljane djece – pojasnila je.

Upozorila je da mediji rado pišu o zlostavljanoj djeci, i da su ih roditelji u tim slučajevima dužni zaštititi jer medijske objave samo povećavaju nanesenu patnju.

– Batina nije izašla iz raja – zaključila je, i pozvala roditelje da ne koriste fizičko kažnjavanje jer ono ne nosi nikakvu korist već samo šteti.

Prisutnima se obratila i Dora Vicelić, učenica 5a razreda OŠ Ivana Gundulića, pružajući perspektivu iz prve ruke.

– Ova knjiga bi mogla pomoći vama da bolje shvatite djecu. Prije svega htjela bih vam reći da su potrebe djece odmor, zabava, roditelji, podrška, zagrljaj, pomoć, razgovor i utjeha. Djeca imaju svoja razmišljanja i drukčije gledaju na svijet. Oni imaju veliku maštu, i još veće srce. Njihova rješenja mogu biti točna – ukazala je.

– Kazna nije rješenje, nego razgovor i dobro djelo. Roditelji, kad vam je teško, potražite savjet. Zatražiti pomoć nije sramota – podsjetila je roditelje, i pozvala ih da poslušaju vlastiti savjet.

Predstavljanju knjige prethodio je i kratki film naziva Ovo smo mi koji je izradio Odbor mladih Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Inače, Znanost i umjetnost odgoja je knjiga o odgoju djece koja je nastala na temelju dugogodišnjeg rada s djecom prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander i njenih suradnika iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabrog Telefona. Tekstove potpisuju stručnjaci u području psihologije, psihijatrije, socijalne pedagogije, logopedije, socijalnog rada, neuropedijatrije i fizijatrije, uz glavno uredništvo Gordane Buljan Flander. 720 stranica knjige obiluje dječjim crtežima, pismima i porukama djece odraslima.

Đivo Glanz

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist