DuList IN

PRIRUČNIK O ODGOJU Predstavljanje knjige ugledne zagrebačke psihologinje

PRIRUČNIK O ODGOJU Predstavljanje knjige ugledne zagrebačke psihologinje

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održat će u Dubrovniku u utorak, 16. travnja 2019. godine u 19.00 sati u Dvorani Ivana Pavla II promociju knjige Znanost i umjetnost odgoja, Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgajatelje, kojoj je glavna urednica i autorica uz još 32 stručnjaka.

Posrijedi su liječnici i psihoterapeuti koji rade ili su u nekom periodu radili u Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba i/ili na Hrabrom telefonu. Uz prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander o knjizi će govoriti mr. sc. Josip Lopižić, klinički psiholog; predsjednik Hrvatskog psihološkog društva; don Hrvoje Katušić, predstojnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije; Silva Capurso, doktorandica ERFa iz područja poremećaja u ponašanju djece; savjetnica Terapijskih vještina za rad s djecom, novinarka i dugogodišnja urednica emisije Zdravi bili HRTa i Dora Vicelić, učenica 5a razreda OŠ Ivana Gundulić.

‘Znanost i umjetnost odgoja’ je knjiga o odgoju djece koja je nastala na temelju dugogodišnjeg rada s djecom prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander i njenih suradnika iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabrog Telefona. Tekstove potpisuje 32 autora – stručnjaka u području psihologije, psihijatrije, socijalne pedagogije, logopedije, socijalnog rada, neuropedijatrije i fizijatrije. Sedamsto dvadeset (720) stranica knjige obiluje dječjim crtežima, pismima i porukama djece odraslima.

Knjiga sadržajno prati roditeljstvo od same odluke na roditeljstvo do kraja adolescencije kroz 45 tema grupiranih u 11 cjelina: Temelji roditeljstva, Razvojne teme, Briga o malom djetetu, Odgojne teme, Dijete u vrtiću i školi, Emocionalni svijet djece, Dijete u odnosu s drugima, Svakodnevni život, Naša obitelj se mijenja, Teškoće na putu odrastanja i Kutak za mene. Svi tekstovi donose suvremene znanstvene i stručne spoznaje te konkretne savjete i primjere iz prakse, uz popis korištene literature u kojoj čitatelji – roditelji, odgojitelji i stručnjaci koji rade s djecom, mogu nastaviti istraživati temu.

‘Ova knjiga je posvećena roditeljima, odgojiteljima, učiteljima, skrbnicima i svima drugima koji sudjeluju u najljepšem, ali i vrlo odgovornom životnom izazovu – odgajanju djece. Briga o djeci donos mnogo veselja, ljubavi i ispunjenosti. U isto vrijeme može donijeti prepreke, teškoće i nedoumice. Nekad se čini da se očekuje da će se roditelji i druge osobe uključene u skrb o djetetu prirodno snaći u svojim ulogama. Nekad sami od sebe očekujemo da budemo savršeni roditelji i odgojitelji, a to, dakako, nije moguće ostvariti. Ni za djecu ne bi bilo dobro da imaju savršene skrbnike koji svojim ponašanjem mogu poručiti da nikada nije u redu pogriješiti i uz koje bi se djeca mogla osjećati manje vrijednima i bez prilike za doživljavanje punog spektra svojih emocija. Dakle, ne postoji savršen roditelj. Ono što možemo i trebamo je truditi se biti dovoljno dobri roditelj, skrbnici, učitelji i odgajatelji. Knjiga koju držite u rukama može vam biti dobar vodič i prijatelj na tom putovanju’, napisala je u uvodu glavna urednica knjige prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist