Kultura

PRIRODOSLOVNI MUZEJ Indijska lađica kao inspiracija školarcima

PRIRODOSLOVNI MUZEJ Indijska lađica kao inspiracija školarcima

U sklopu 23. Edukativno-muzejske akcije koju, pod nazivom Lađa, organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva, u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik održano je predavanje Biserna lađa, autorice doc. dr. sc. Ane Bratoš Cetinić.

Sudionici su imali priliku čuti nešto više o indijskoj lađici – jedinstvenom mekušcu čiji se spiralni rast može opisati matematički, a ljepota i simetrija njezine kućice bila je inspiracija stvarateljima još u drevnoj Antici. Navedena vrsta između ostalih predmeta iz izložbe Kosturi uživo bila je inspiracija učenicima 3. razreda slikarsko – dizajnerskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića koji su u radionici Koštano crna ugljenom crtali njezinu ljušturu. Njihovi radovi su izloženi u atriju Muzeja.

Radionicu su vodile akademske slikarice Ivana Selmani i Dubravka Tullio. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja održana je radionica pod nazivom ‘Nekad i sad: Biti Baldo Kosić’, tijekom koje su sudionici saznali više o Kosićevom životu te njegovom doprinosu u prikupljanju fundusa muzeja. U radionici je demonstrirana tehnika pohranjivanja preparatau tekućinu odnosno jedan od načina na koji se oni u zbirkama čuvaju.

Izrađivali su i etikete s hrvatskim i latinskim nazivom vsta koje su pisali krasopisom. Autorice radionice su Jadranka Sulić Šprem, viša kustosica i Dubravka Tullio, muzejska pedagoginja.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist