Zanimljivosti

PRIRODNA RJEŠENJA Riješite se masne kose zauvijek!

PRIRODNA RJEŠENJA Riješite se masne kose zauvijek!

Masna vam je kosa već dan nakon pranja i stalno vas prati grozan osjećaj mlitave, neuredne i nemoguće kose koju je teško počešljati, pokupiti u rep i zbog kojeg se osjećate loše?

Srećom, priroda i u ovom slučaju nudi kvalitetna, jednostavna i isprobana rješenja koja mogu pomoći. Donosi ih Alternativa za vas, a na ovom linku pročitajte koji su uzroci masnog vlasišta.

1. Ispiranje s limunovim sokom
Zahvaljujući limunskoj kiselini, limun je spasonosan plod za žrtve masne kože i kose. Iscijedite 2 cijela limuna i umiješajte u 4 decilitra vode. Nakon svakog šamponiranja, lagano osušite kosu s ručnikom, a potom masirajte vlasište s ovom otopinom. Ostavite je na vlasištu 5 minuta i potom isperite u mlakoj vodi.

2. Limun i ocat
Budite kreativni i kombinirajte limun s drugim sastojcima, koji također smanjuju aktivnost žlijezda lojnica. Limun se odlično slaže s jabučnim ili vinskim octom, čiji je glavni adut protiv masti octena kiselina. U 2 decilitra vode ulijte 2 žlice octa i sok 1 limuna. Nakon šamponiranja, isperite tjeme prvo s ovom smjesom, a onda s mlakom vodom.

3. Limun i čaj
Napravite 2 decilitra zelenog, crnog ili čaja od metvice. Kad postane mlak, iscijedite u njega pola limuna. Nakon šamponiranja nanesite smjesu na kosu i vlasište. Ostavite 10-ak minuta pa isperite u mlakoj vodi. Čaj sadrži taninsku kiselinu, koja djeluje adstringentno (skupljajuće) na kožu i tako suzbija lučenje masti. Ako ste trenutno bez limuna, možete se poslužiti samo s čajem ili s razrijeđenim octom, no uvijek je bolje da je među sastojcima i limunov sok.

4. Ulje od hamamelisa
Ulje od američke lijeske ili hamamelisa snažan je adstringent i znatno pomaže kod problematične kože. Nakapajte u šalicu 4 kapi ovog ulja i 2 žlice vode te dobro promiješajte. Umočite komad vate u ovu smjesu i namažite vatom tjeme. Ponavljajte najmanje triput tjedno, a ako vam se vlasište jako masti, možete ovaj tretman provoditi i svakodnevno.

5. Razrijeđeno bezalkoholno pivo
Pivo odstranjuje višak masti i uljepšava kosu. Pomiješajte čašu svijetlog piva (bezalkoholnog) s čašom vode i s tom smjesom isperite kosu nakon šamponiranja. Ostavite smjesu na kosi 3 do 5 minuta i potom dobro isperite s mlakom vodom.

6. Soda bikarbona
Bijeli kristalni prah prisutan u većini kućanstava još je jedno vrijedno priručno sredstvo protiv masne kose i vlasišta. U litru vode naspite 2 – 3 žlice sode bikarbone i dobro protresite. Nanesite smjesu na kosu i vlasište i ostavite 20-ak minuta. Potom operite kosu sa šamponom kao i obično te isperite s mlakom vodom. Provodite ovaj tretman tri puta tjedno.

7. Suho odmašćivanje
Da biste upili višak ulja s kose i vlasišta, pospite ih dječjim puderom, prahom od sandalovine ili kukuruznim škrobom. Pustite sredstvo da djeluje 5 minuta i potom iščetkajte. Ova metoda nije prikladna ako imate slabu kosu koja je sklona lomovima i opadanju.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist