Hrvatska

PRIPREMA SEZONE Svi traže sezonce, evo i koje!

PRIPREMA SEZONE Svi traže sezonce, evo i koje!

U siječnju ove godine zabilježen je izrazito velik broj zapošljavanja osoba s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao i najveći broj prijavljenih potreba za sezonskim radnicima. Prema podacima HZZ-a, prošlog mjeseca objavljeno je 5.150 slobodnih radnih mjesta za sezonske poslove.

Tijekom mjeseca studenog i prosinca 2015. godine započela je priprema za nadolazeću turističku sezonu 2016., a koja se aktivno nastavila i tijekom siječnja 2016. godine. Organizirani su redoviti sastanci i posjeti većih hotelsko turističkih poduzeća i područnih ureda u unutrašnjosti radi odabira sezonskih radnika koji su spremni na privremeno preseljenje radi zaposlenja. To su poslodavci s područja Jadranskog primorja, a koji su najčešće obilazili područne urede kao što je Osijek, Virovitica , Vinkovci, Bjelovar, Slavonski Brod ali i dr. područne urede.

Kako ističu iz HZZ-a, očekivano, najviše su traženi radnici u turizmu u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacija – sveukupno 4.008 radnika. Uglavnom se traže konobar/konobarica, sobar/sobarica, kuhar/kuharica, turistički animator/ animatorica, čistač/čistačica, kuhinjski radnik/radnica, pomoćni konobar/ konobarica, prodavač/prodavačica, pomoćni kuhar/kuharica, recepcionar/recepcionarka. U djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane i prerađivačkoj industriji zaposleno je 202 osobe s evidencije Zavoda, i to uglavnom konobar/konobarica, radnik/radnica na proizvodnoj liniji, sobar/sobarica, čistač/čistačica, kuhar/kuharica, zavarivač/zavarivačica, mehaničar/mehaničarka poljoprivredne mehanizacije, prodavač/prodavačica i dr.

U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima zaposlilo se 96 osoba, a najviše administrativno i pomoćno uslužnoj djelatnosti – 44, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu – 16, trgovini na veliko i malo – 9.

Najviše je sezonskih radnika po županijama zaposleno u Dubrovačko-neretvanskoj, Vukovarsko-srijemskoj Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj, gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj te Šibensko-kninskoj županiji.
Izvan mjesta prebivališta na sezonskim poslovima zaposleno je 50 osoba, a samo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te trgovine na veliko i na malo 30 osoba, što je ukupno 60% od ukupno zaposlenih osoba izvan matičnog ureda i to najviše s područja kontinentalne Hrvatske iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i dr. županija.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović