Sport

PRIPREMA SE MONOGRAFIJA VK JUG CO Budite dio povijesti našeg najtrofejnijeg kluba!

Prisjetite se slavne povjesti zajedno s nama! Dragi prijatelji Juga, u izradi je prva monografija u povijesti Kluba – zapisali su iz našeg najtrofejnijeg kluba u svom pozivu svim navijačima, prijateljima, pratiteljima… 

U fazi smo prikupljanja foto materijala te molimo sve vas koji u svojim privatnim arhivima imate zanimljivih fotografija vezanih uz povijest kluba da nas kontaktirate na e-mail jug@jug.hr ili na telefon 357-282 -dodaju u svojoj objavi, a ukoliko u svojim šufitima, albumima ili pak memorabilijama pronađete nešto zanimljivo – kontakt imate.

Povijest Vaterpolskog kluba Jug se počela pisati daleke 1923. godine, nakon što je pri novoosnovanom sportskom društvu JUG utemeljena vaterpolo sekcija. Zaslužan za to je, prije svega Rudi Reš poznati plivač i vaterpolist sa Sušaka, uz pomoć Pera Kolića i Tonča Nardellia.

U to vrijeme bila su već na kupalištu Danče organizirana natjecanja u plivanju i igranje loptom, a dubrovački mladići su pokazali zainteresiranost za plivanje i vaterpolo igru. Međutim, kako se u moru, na kupalištu zimi nije moglo igrati, na pravi početak trebalo se još malo pričekati.

Jug se rodio, trenirao i rastao na Dančama, prekrasnoj uvali ispod gradskog parka Gradac, ali je svoja športska dostignuća, snagu i vrijednost od osnutka pa do 1961. godine kada je otvoren bazen u Gružu, pokazivao i dokazivao u Portu (Gradskoj luci).

Početak vaterpolo igre zbio se 28. lipnja 1924. godine, na Porporeli, gdje su se sastale momčadi Juga i Penatura. Rezultat je bio 3:0 za Jug, za koji su nastupili Drobnić, Merlo, Zakarija, Reš, Lošilo, Depolo i Brajida, koji je dao sva tri gola. Već sljedeće, 1925. godine, u svom prvom nastupu na državnom prvenstvu igranom u Splitu, Jug osvaja prvi naslov državnog prvaka. Gruška riva bila je mala za primiti sve Dubrovčane koji su došli skupa sa jugašima proslaviti prvi naslov prvaka u povijesti dubrovačkog sporta.

Prvi naslov prvaka države Jug osvaja u sastavu: Dinko Fabris, Ante Zakarija, Marko Dabrović, Rudi Reš, Ivica Dabrović, Zdenko Šapro, Mirko Brajda. Od tada do danas, iako u znatno lošijim uvjetima od svojih konkurenata, oslanjajući se prije svega na igrače ponikle u vlastitoj sredini, Jug je nizao uspjehe. Pune 33 godine, što je raritet u hrvatskom sportu, od 1924. godine, Jug nije izgubio na svom terenu. Ukupno je 25 puta proslavio naslov državnog prvaka, od toga 13 puta uzastopno u razdoblju od 1925. do 1937. godine.

Više o povijesti naših Jugaša čitajte ovdje!

Foto memorabilia: jug.hr

Pročitajte još

BRAVO! Mlađi juniori Juga pobjednici Kupa Hrvatske

Dulist

KREMA SVJETSKOG BOĆANJA Prvaci pokazali vještine u srcu Dubrovnika

Dulist.hr

MEMORIJAL ‘ANTONIO PRLENDA’ NK GOŠK i NA ‘Konavle’ izborili finale

Dulist