Vaše vijesti

Primorski običaji za Božić

Primorski običaji za Božić

Pripreme za Božić u Dubrovačkom primorju trajale su danima prije kako bi najveseliji blagdan Isusovog  rođenja žitelji dočekali spremni i duhovno i materijalno.

Bilo kako bilo, za Božić na trpezi treba biti svega što je oduvijek običaj u svim domovima. Iako su se posljednjih godina nametnuli zapadnjački običaji proslavljanja Božića i u Primorju, kao i svugdje, većina  obitelji ostala je vjerna tradiciji pa je tako na blagdanskim trpezama na Badnjak zavonjao bakalar na bijelo ili na gulaš, a male kolendare koji slijede tradiciju starijih, dočekale su posne prikle, broštulani mijenduli, naranče, slatkiši, a i kune.

Na sam Božić u krugu obitelji palile su se svijeće i molilo se u zajedništvu, zahvaljivalo za proteklu godinu i molilo za blagoslov nadolazeće godine. A običaj je i ispovjediti se i pričestiti, oprostiti i zaboraviti sve što nas je činilo grješnim i obećati da ćemo se popraviti i da više nećemo griješiti, a i za to su vjernici imali prigodu po svojim župama. Pa, ako smo svi sve učinili kako to  Bog i običaje traže, onda  možemo kazati da smo Isusovo rođenje dočekali baš kako se to od čovjeka  očekuje. Mise su se po župama održavale navečer uoči Božića, a u Slanomu u ponoć, misa ponoćka. Bez obzira koliko smo zadovoljni ili nezadovoljni proteklom godinom, kada podvučemo crtu ispod planiranog i učinjenog, možemo kazati da i usprkos krizi u državi i svijetu, Dubrovačko primorje ima razloga za zadovoljstvo.

Na Božićnom domjenku, koji svake godine organizira Općina Dubrovačko primorje, načelnik Općine gospodin Nikola Knežić je uzvanicima iznio rezultate i ostvarenja projekata koji su poboljšali kvalitetu života Primoraca i podigli na viši standard. No, od svega su ipak interesantniji projekti koji su najavljeni za nadolazeće razdoblje, kojima bi Općina Dubrovačko primorje postala gradilište novih atraktivnih  privrednih i turističkih  objekata i što je za žitelje od posebne važnosti, rješavanje krucijalnih  problema vezanih za vodovodni i kanalizacijski sustav koji  su prioritetni  za Općinu koja je uglavnom usmjerena na turizam. Kako je načelnik Nikola Knežić kazao u svom obraćanju, novcem koji je općini odobren iz EU fondova na temelju ponuđenih projekata, mnogi će se planovi  početi ostvarivati i Dubrovačko primorje će biti jedno od najpoželjnijih mjesta za življenje u Županiji i stvaranje budućnosti. To se pogotovo odnosi na  mlade obitelji, kojima će se otvarati nova radna mjesta i graditi novi stanovi, a sve u okviru programa poboljšanja demografske slike Primorja i kvalitetnijeg života najosjetljivije populacije u svakom društvu, najmlađih i najstarijih žitelja.

Vjerovati je i nadati se kako ćemo uz pomoć pristupnih fondova, u godini koja slijedi, doista u Europu pristupiti sa započetim realiziranjem barem dijela najavljenih projekata. Bilo kako bilo,ma gdje pristupili i kada, svoga se nećemo odreći niti dozvoliti da nam zapadnjačka božićna groznica ukrade „Primorski Božić“. Stoga i ovim putem iz Primorja „Čestit vam Božić!“

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist