Natrag
20.6.2018 03:26

facebook

twitter

google

rss

dulist

PRILIKA ZA DRŽAVU Od 250 tisuća radno sposobnih osoba s invaliditetom, njih samo 17 tisuća radi!

6.9.2017 @ 16:45 Dulist Aktualno
13;13

Podijelite:

Od 250 tisuća osoba s invaliditetom u Hrvatskoj koje su radno sposobne, njih svega 17 tisuća radi – ovaj zapravo šokantan podatak iznio je danas u Dubrovniku Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore.

Naime, danas se u hotelu Valamar Lacroma odvija stručni skup ‘Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet’ organiziran suradnjom Županijske komore Dubrovnik i Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.
Organizirala se i radionica radi informiranja poslovne zajednice o problematici zapošljavanja i rada osoba s invaliditetom te poticanja poslodavaca na prepoznavanje potencijala osoba s invaliditetom, a više o cjelokupnoj ideji možete pronaći ovdje.

Cilj ovog stručnog skupa je, kazao nam je Vidović, ponuditi odgovore na pitanja koji su izazovi i mogućnosti u zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom iz pozicije poslodavaca i osoba s invaliditetom. Tu je i pitanje sredstava, kvota, nagrada…

– Ovo je deveta radionica, a namjera nam je da naše članstvo, dakle gospodarstvenike, upoznamo s mogućnostima koje hrvatski zakoni daju poslodavcima, benefite koje oni imaju ako zaposle osobe s invaliditetom. Hrvatska se sve više suočava s problemom nedostatka radnika. Postoji ogroman kontingent, osoba s invaliditetom u Hrvatskoj u radnoj dobi. Dakle tu se krije velik potencijal jer se radi o ljudima koji imaju veliku radnu sposobnost koja se ne koristi. Preskupo je za nas kao društvo ne koristiti potencijal tih ljudi. Smisao je pokazati da su dan zakonima omogućene značajne olakšice svima onima koji zaposle OSI – istaknuo je Vidović, naglašavajući koliko je bitno (pot)pomaganje osoba s invaliditetom. Akcija je ovo, dodao je, koja ima osim upoznavanja poslodavaca sa zapošljavanjem osoba s invaliditetom i puno širi značaj.

Skup su zajednički otvorili on i zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević, a na njemu sudjeluju stručnjaci iz područja radnog prava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Instituta za razvoj tržišta rada te predstavnici Fine koji će prenijeti iskustvo poslodavaca.

– Cilj nam je upoznati poslodavce iz svake županije s ovom temom, odnosno što im sve stoji na raspolaganju ako zaposle osobu s invaliditetom. Naša obaveza je da se iskoriste sve sposobnosti osoba s invaliditetom, kao što je radna sposobnost, do maksimuma. U osobama s invaliditetom leži veliki potencijal koji se može iskoristiti na najbolji mogući način. Oni pridonose boljitku svake zajednice – kazala je među ostalim Pekeč-Knežević, dodavši kako postoje i prilagodbe – mjere koje nisu teret za poslodavca, dapače – olakšavaju im posao – a itekako pomažu u zapošljavanju ovih vrijednih ljudi koji bi htjeli i maju volje raditi te time pridonositi državi.

mnj

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana